Wat je je kinderen zeker moet leren over geld, op elke leeftijd

thinkstock
Het is nooit te vroeg om met je kinderen over geld te praten. Hoeft je kleine koter dan al meteen te weten dat mama en papa braaf elke dag gaan werken en geld opzij houden om die legoblokjes en knuffelverzameling te bekostigen? Natuurlijk niet, al kan je hen wél op elke leeftijd iets bijleren.

Kleuters

Een conversatie met je peuter over beleggen is niet meteen een goed idee. Hen geduld aanleren dan weer wel. Iedereen met een speelgrage koter in huis, weet dat ze iets zien en het vervolgens meteen willen hebben. Leer je kind echter al van jongs af aan dat het ook voordelen heeft om even te wachten. Die schattige knuffel uit de supermarkt waar ze instant niet meer zonder kunnen leven? In plaats van uit te leggen dat die knuffel ongetwijfeld het prijskaartje van 30 euro niet waard is, maak je hen beter duidelijk dat ze moeten wachten op een speciale gelegenheid, zoals een verjaardag of Sinterklaas.  

Lagere school

Jonge kinderen zijn snel gevoelig aan merken en status. Dat 'coole' meisje van hun klas heeft een trui van Tommy Hilfiger, dus willen zij er ook graag eentje. In plaats van hen te vertellen dat echt niemand zal opmerken of er nu wel of niet een rood-wit icoontje op die trui staat, leg je beter het verschil uit tussen 'willen hebben' en 'nodig hebben'. Zo'n dure merktrui is iets dat ze graag willen. Iets tegen de koude hebben ze nódig.

Middelbare school

Natuurlijk kan je je zoon of dochter die dure nieuwe sneakers kopen, maar het is niet slecht om hen zelf te leren sparen voor extraatjes. Hebben ze echt hun zinnen op die schoenen gezet? Dan moeten ze er maar zelf voor sparen. Ze zullen wel snel genoeg beseffen dat ze 20 keer babysitten misschien niet helemaal waard zijn.

Universiteit

Wie niet platzak is geweest tijdens zijn of haar studententijd, heeft eigenlijk niet geleefd. Maar probeer hen toch goed om te leren gaan met hun wekelijkse zakgeld dat ze krijgen toegestopt, of zorg dat ze een bijbaantje nemen - op voorwaarde dat hun studies er niet onder lijden natuurlijk. Op die manier kunnen ze dan af en toe iets leuks doen, zoals op vakantie gaan tijdens de lesvrije week.

Nestverlaters

Lang leve het allereerste loonbriefje! Hallo nieuwe outfit, meubels en een dure smartphone. Voor je kind richting centrum trekt, kredietkaart in de aanslag, vertel je beter eerst even dat het belangrijk is om zuinig te leven tot ze wat meer financiële zekerheid hebben. En daarbij, vintage is toch hip, niet?