Wat betekenen die Zweedse merknamen in Ikea eigenlijk?

Ikea / kos
Voor de staycationers onder ons: een tripje naar Ikea is eigenlijk ook een beetje vakantie. Want al die vreemde namen die ze hun meubels geven, slaan die eigenlijk ergens op? Jazeker, vertelt Mikael Ydholm, Head of Research bij IKEA aan Apartment Therapy. Hij legt uit waar Zweedse tongbrekers als förhöja en kryddnejlika vandaan komen. Een cursus Zweeds voor beginners, om mee uit te pakken op je volgende tripje naar de meubelwinkel.

Apartment Therapy zocht Mikael Ydholm op, een Zweed die Head of Research is bij Ikea. Hij legt uit dat er wel degelijk een structuur zit in het geven van namen aan bepaalde meubels of woonaccesoires. Zo krijgen sofa's vaak de naam van een stad, en wordt textiel regelmatig benoemd met meisjesnamen. De meeste woorden zijn Zweeds, al zit er af en toe ook een mondje Noors of Deens tussen. Deze 9 kan je alvast oefenen voor een volgend tripje naar Ikea.

Fjädermoln

Dit lichtblauwe kussentje in de vorm van een wolk, betekent letterlijk ook "wolk". Soms moet je het niet te ver gaan zoeken. 

Ikea

Viktigt

Onder de naam "Viktigt" vind je in de meubelwinkel onder meer rieten manden en stoelen terug. Het woord betekent "belangrijk" in het Zweeds.

Ikea

Förhöja

Förhöja is een werkwoord, dat "iets optillen" betekent. Dit roltafeltje heet zo in Ikea, maar je vindt er ook opbergkistjes terug onder die noemer.

Ikea

Björksnäs

"Björk" is Zweeds voor 'berk', de boomsoort (weet je meteen waar de zangeres haar naam vandaan haalt), en "Björksnäs" is een dorp in Zweden. Dit tapijt komt uit de gelijknamige collectie.

Ikea

Jordgubbe

In deze sierpot kan je gerust een aardbeiplant zetten, want "aardbei" is de letterlijke vertaling van het woord "jordgubbe".

Ikeae

Kryddnejlika

Deze tuinhandschoenen hebben een naam die eerder aan winterse wanten en kerst doet denken: kryddnejlika betekent 'kruidnagel', niet eens zo verschillend van ons Nederlands woord (met een beetje fantasie).

Ikea

Stjärnbild

Babyspullen zoals slabbetjes of beddengoed voor een baby vinden we terug onder de noemer "stjärnbild", wat naar het vredige "sterrenbeeld" verwijst.

Ikea

Orfjäll

Orfjäll is een dorpje in het Noorden van Zweden, waar deze bureaustoel zijn naam aan te danken heeft.

Ikea

Yddingen

"Yddingen" is een meer in het zuiden van Zweden, in de regio Skåne. Vandaar dat onder meer deze wastafel in die collectie te vinden is.

Ikea