Ga naar de mobiele website
^ Top

Warmte verlicht pijn van baby bij inenting

Thinkstock
Een baby knus en warm houden bij het geven van een inenting is beter om de pijn te verlichten dan de huidige technieken. Uit een onderzoek van de universiteit van Chicago bleek namelijk dat warme kinderen minder huilden dan degene die suiker of een fopspeen kregen.

Nochtans zijn die laatste technieken degene die traditioneel door dokters gebruikt worden. Dat doen ze om medicatie te vermijden, aangezien de hersenen van baby's nog in volle ontwikkeling zijn.

"Opwarmen is natuurlijk, gemakkelijk en effectiever dan de andere behandelingen", zeggen wetenschappers nu. Tot die conclusie kwamen ze na een experiment bij 47 pasgeborenen, die een vaccinatie tegen hepatitis B kregen.

Groepen
Die baby's werden onderverdeeld in drie groepen. De eerste kinderen werden voor de inspuiting onder een speciaal warmte-apparaat geplaatst. Baby's uit de tweede groep kregen een suikersnoepje, terwijl de laatste groep mocht zuigen op een fopspeen.

Vervolgens kregen alle kinderen de vaccinatie toegediend, terwijl hun reacties werden geanalyseerd. Daarbij ging de aandacht vooral naar hun gehuil, grimassen en hartslag.

Effectiever
Al snel bleek dat bij de 'opgewarmde' kinderen de traantjes en de grimassen op het gezicht sneller verdwenen dan bij de andere groepen. Opvallend was ook dat bijna een kwart van de warme kinderen zelfs helemaal niet weende, terwijl de kinderen uit de 'suikergroep' dat wel allemaal deden. De hartslag ging wel in alle groepen naar omhoog.

"We hebben aangetoond dat een blootstelling aan natuurlijke, externe warmte even, of zelfs meer, effectief is als de pijnstillende en kalmerende eigenschappen van suiker en het zuigen op een fopspeen", besloten de wetenschappers.

Toch is verder onderzoek aangewezen, bijvoorbeeld om na te gaan welke temperatuur het best is.Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug