Exclusief voor abonnees

Waarom zoveel jongeren last hebben van slaapproblemen en wat je er aan kan doen

Niet alleen smartphone houdt Vlaamse jongeren wakker

Onder meer de smartphone houdt onze jongeren wakker.
Getty Images Onder meer de smartphone houdt onze jongeren wakker.
Vlaamse jongeren zijn over het algemeen gezond en vrij tevreden met hun leven. Ze roken minder, eten gezonder en hebben minder overgewicht dan 4 jaar eerder. Minder gunstig evolueert hun psychologische gezondheid, met opvallend meer slaapproblemen. 1 op 3 meisjes heeft moeite om in slaap te geraken. Dat alles blijkt uit het vierjaarlijkse onderzoek ‘Jongeren en Gezondheid’ van de UGent bij meer dan 11.000 Vlaamse tieners.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert DE REU

  Ik denk dat vele jongeren ook wel beseffen wat er allemaal aan het gebeuren is en zien hun toekomst somber in, je zou er meer dan slaapproblemen van krijgen.

 • pol van de velde

  Simpel, de meeste jongeren zijn verslaafden, niet aan drugs, maar aan hun smartphone. Uren per dag, hun hand staat krom van het vastnemen en tokkelen op hun toestelletje. Die verloren tijd kan niet meer ingehaald worden. Zelf denken is er niet meer bij, hun toestel lost het wel op. Intussen worden ze gehersenspoeld door het fake news en de reclame. En iedereen weet wanneer je uren naar een scherm zit te staren je natuurlijke slaapperiode verandert.

 • Jean Gobin

  grootse campagne starten op internet om hen te bereiken !

 • Mike Vanderkerken

  Leerkrachten moeten ook dringend beseffen dat vakantie is om op te laden en niet om een massa aan raken af te werken. Veel leerkrachten bedelven hun leerlingen met extra werk zonder enig overleg met hun collega’s, zo leggen ze hun leerlingen een onrealistische druk op om te presteren.

 • peter colson

  Eten gezonder, drinken minder en roken minder. Maar..... ze hebben wel meer psychologische problemen. Als ik aan het station de jeugd zie, dan is dat verhaaltje over eten, drinken en roken eerder verzonnen dan realiteit. Alhoewel ze geen alcohol of sigaretten kunnen kopen zie ik zelfs jongeren van niet eens 16 zuipen en roken met een groot pak chips er bij.