Waarom ook papa's beter dichtbij hun baby slapen

THINKSTOCK
Baby's hebben een natuurlijke behoefte om zo dicht mogelijk bij hun ouders te vertoeven. Samen slapen, al dan niet met een aanschuifbedje (co-sleeper), biedt een aantal voordelen. Het bevordert de hechte band, maakt (borstvoedende) moeders alerter voor hongersignalen, helpt het regelen van het slaappatroon en zorgt voor meer broodnodige rust. Ook papa's hebben er baat bij. Onderzoek toont aan dat vaders die vlakbij hun baby slapen, gevoeliger zijn voor de noden van het kind door een daling in het testorerongehalte.

Voor de studie keek antropoloog Lee Gettler naar de slaapgewoonten van 362 vaders, allemaal 25 of 26 jaar oud. Ze werden ingedeeld in drie groepen op basis van hun slaaplocatie: alleen (of met partner), in dezelfde kamer als hun kind, in hetzelfde bed als de baby. De testosteronwaarden vlak voor het slapengaan en meteen na het opstaan werden in kaart gebracht aan de hand van speekselstalen.

Gevoeliger
Uit de resultaten blijkt dat vaders die samen met hun baby's slapen 's avonds het laagste testosterongehalte hebben. Eerder onderzoek toonde ook al aan dat het vaderschap de productie van het mannelijke geslachtshormoon (drastisch) kan afremmen, en dat bij papa's die veel (huid)contact met hun kindje hebben, de laagste waarden worden gemeten. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor de noden van de baby en ervaren ze een grotere behoefte om te reageren op gehuil.

"Het idee dat goed zorg dragen voor je kroost een sleutelrol speelt in het man-zijn is niet nieuw. Testosteron wordt daarentegen al te vaak verkeerdelijk bestempeld als de ultieme maatstaf voor mannelijkheid. Het bewijs dat betrokken ouderschap niet alleen de fysiologie van de vrouw, maar ook die van de man beïnvloedt, groeit. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen hoeveel invloed (nachtelijke) nabijheid tussen vaders en baby's precies heeft op de zorg", luidt het besluit.

Co-sleeping
Wie er bewust voor kiest om een baby'tje mee te laten slapen in het grote bed, komt met zijn ouderinstinct en gezond verstand al een heel eind. Toch is het belangrijk om daarnaast een aantal veiligheidsregels te respecteren. Kijk daarom zeker even naar dit handige overzicht van La Leche League.

THINKSTOCK
Veilig samen slapen

Voor een wetenschappelijke kijk op de voordelen van samen slapen met je baby, kan je terecht in onderstaande video.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.