Waarom je nooit aan een vrouw mag vragen wanneer ze aan kinderen begint

AFP
Actrice Margot Robbie (28) vertolkt in haar nieuwste rol in de film Mary Queen of Scots, Elizabeth I: de koningin die haar volk nooit voorzag van een troonopvolger. Zo’n 500 jaar na Elizabeth’s tijd maken journalisten van die insteek gebruik om Robbie, die twee jaar geleden in het huwelijksbootje stapte, te vragen wanneer ze éindelijk aan kinderen gaat beginnen. Iets dat door Robbie (én heel veel andere vrouwen) niet geapprecieerd wordt. 

“Het maakt me erg boos, als mensen vragen wanneer ik eindelijk aan kinderen ga beginnen. Hoe durft een of andere oude man mij de les te spellen over wat ik wel of niet mag doen met mijn eigen lichaam”, stak de actrice al van wal tijdens een interview met Radio Times. Alleen is het niet de eerste keer dat Robbie de vraag krijgt. “Van zodra ik getrouwd was, kreeg ik steevast als eerste vraag in elk interview wanneer er kinderen zouden volgen. Het maakt me zo boos dat er een soort van sociaal contract aan vasthangt. Alsof ik automatisch kinderen moet hebben, omdat ik getrouwd ben. Ga nergens van uit. Ik weet wat ik ga doen.” 

Maar Robbie heeft het wel degelijk aan het rechte eind. In principe zou je nooit aan een vrouw mogen vragen wanneer ze aan kinderen gaat beginnen en ook niet of ze al zwanger is. Het is vervelend, irritant, opdringerig en dat allemaal om zo veel verschillende redenen. 

Eerst en vooral: het is een extreem persoonlijke vraag die eigenlijk ook nogal seksistisch is. Niemand heeft ooit aan een mannelijke beroemdheid gevraagd wanneer hij van plan is een vrouw zwanger te maken toch? Dit zijn vragen die alleen vrouwen moeten beantwoorden. Daarnaast ken je ook haar achtergrond niet. Niemand is ervan op de hoogte dat Robbie misschien niet zwanger kan raken, en dan is het een erg pijnlijke reminder telkens iemand de vraag stelt. En los daarvan kan het zijn dat ze misschien helemaal gewoon geen kinderen wil. 

Zeker uit den boze is vragen of een vrouw zwanger is wanneer je daar niet zeker van bent. Redactrice Birte: “Ik vraag nooit aan iemand of ze zwanger is. De reden? Ik kreeg de vraag zélf al enkele keren terwijl het niet zo was, en trust me: dat is een zware domper op de feestvreugde ... en vooral op je zelfvertrouwen. Los daarvan vraag ik trouwens ook nooit aan koppels wanneer ze van plan zijn aan kinderen te beginnen. Zéker niet als ik ze niet goed ken. Je weet immers nooit of iemand het al jaren aan het proberen is en maar niet zwanger geraakt. Vermijd pijnlijke momenten - voor iederéén, ook voor jezelf - en vraag. het. gewoon. niet.”

Wil je geen kinderen en moet je toch nog steeds je keuze verantwoorden? Dan hebben we enkele tips. 

Het is niet altijd evident om een goede uitleg te geven waarom het niets voor jou is. Ruziemaken heeft geen zin, ze van jouw mening proberen te overtuigen vaak ook niet. Het belangrijkste is dat je het zelf niet als iets negatiefs gaat voorstellen. Hou dit in je achterhoofd de volgende keer dat de vraag gesteld wordt.

Begin jezelf niet meteen te verdedigen

Het kan moeilijk zijn om niet meteen defensief te worden wanneer iemand je de vraag stelt waarom je geen kinderen wil. Gefronste wenkbrauwen en vijf keer ‘ben je echt zeker?’ horen, kan meteen aanvoelen als een aanval. Maar de bezorgdheid van mensen is vaak niet slecht bedoeld. Neem diep adem en leg uit waarom je niet de noodzaak voelt om aan gezinsuitbreiding te doen.

Daarnaast is het belangrijk dat je onthoudt dat je ook niet per se iemand ervan moet overtuigen waarom je geen kinderen wil. Het is jouw lichaam, jouw relatie en dus jouw regels en wensen. Het is een persoonlijke keuze en je kiest zelf met wie je die deelt. Soms heeft het geen zin om een discussie te hebben met iemand als die persoon toch niet luistert naar wat je te zeggen hebt.

Empathie is niet altijd iets evident

Steeds meer vrouwen en koppels maken de bewuste keuze om kinderloos te blijven. Je bent dus helemaal niet de enige. Maar geen kinderen willen, blijft een beetje een taboe, ook nog in de samenleving van vandaag. Het feit dat collega’s of de buurvrouw wat raar kijken wanneer je het hen vertelt, is dan ook helemaal niet zo ongewoon. Als je beslist om geen kinderen te hebben dan ben je anders en een tikkeltje ongewoon. De reactie van mensen is dan jammer genoeg om kritiek te hebben op die keuzes, want het is nu eenmaal gemakkelijker om kritiek te uiten dan moeite te doen om te begrijpen waarom iets is wat het is.

Weet dat hoe ouder je wordt, hoe minder de vraag zich zal stellen

Een biologische klok wordt verwacht op een bepaald moment te beginnen tikken, maar eveneens ook te stoppen met tikken. Hoe ouder je wordt, hoe minder vervelende vragen je zal krijgen over het moederschap. Mensen zijn vooral erg ongerust over jouw eierstokken wanneer die eigenlijk op volle toeren moeten werken. Als je de 45-50 nadert dan wordt er sowieso minder van uitgegaan dat je nog aan kinderen zal beginnen.

Vraag hen waarom ze wél kinderen willen

Laat iemand je echt niet gerust en blijven de vragen komen? Stel hen dan de vraag waarom zij absoluut niet zonder kinderen kunnen leven of waarom ze echt vinden dat jij er ook moet hebben. Het gevoel dat je ondervraagd wordt, verdwijnt op deze manier en misschien denken ze zo ook wel beter na over wat ze je eigenlijk vragen. 

Om af te sluiten kan het ook nog steeds met een iconische Friends quote: no uterus, no opinion. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Josefien Degroot

  Bewust kinderloos in deze rotte wereld.. Niks mis met het me te vragen, maar verwijt me dan ook niet voor deze keuze. Iets wat nog steeds 9/10 mensen wél doen. Het verwijten is erger dan het vragen.

 • Erwin Werwaarts

  Etiquette is een keuze , doch beleefd vragen stellen is een recht . Net als al dan niet antwoord geven trouwens .

 • Lorena Rodriguez

  Waarom verbaasd het niet dat ik enkel reacties van mannen lees? Nog allemaal single zeker? Met een reden...

 • helle ten brix

  'Goh, ik heb er wel ooit over nagedacht, maar toen zag ik die van u en wist ik dat ik er niet aan ging beginnen'. Einde gesprek.

 • Pieter Verhulst

  Ik wil geen kinderen omdat ik bovengemiddeld intelligent ben. Als je geen kinderen op de wereld zet, moet je je ook geen zorgen maken en gaan betogen voor propere lucht, betaalbare jobs, ... Iedereen loopt elke week wel ergens over te klagen. Wel bespaar anderen, uw toekomstige kinderen, deze ellende dan.