Waarom je je kinderen beter niet vraagt of ze een goede dag op school hadden

Unsplash
“Hey schat, had je een goede dag op school?” Het is bij de meeste ouders steevast het eerste zinnetje dat ‘s avonds uit hun mond komt. Maar volgens erkende counselor Kristin Wilson stel je die vraag beter niet aan je kids.

“Als je je kind vraagt of het goed ging op school, geef je hun meteen de boodschap dat je wil dat alles in orde is of goed gaat”, vertelt Wilson. “Kinderen willen hun ouders niet teleurstellen, dus zijn ze geneigd om “zeker” te antwoorden of te knikken om je zo te laten geloven dat alles in orde is, zelfs als dat niet het geval is.”

Aan de andere kant zegt Wilson dat te open vragen zoals “Hoe was je dag?” vaak korte antwoorden uitlokken waardoor je niet weet wat er écht in het hoofd van je kind omgaat. De oplossing? Om te weten te komen hoe je kind zich echt voelt, stelt Wilson voor om specifieke, maar toch open vragen te stellen zoals: “Hoe was het samenspelen met Lize vandaag?” en “Hoe ging je wiskundetest?”

“Het uiteindelijke doel is om je kinderen het gevoel te geven dat ze alles tegen je kunnen vertellen, of dat nu positief of negatief is. Door zulke vragen te stellen zullen ze dus ook eerlijker en opener tegen je zijn over alles anders dat er in hun leven gaande is”, aldus Wilson.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Claudia Rosseel

    Als je ouders maar kan wijsmaken dat het beter kan... Gewoon jezelf zijn en vragen wat je zelf bedenkt, is nochtans voldoende.

  • Nico Dakman

    Koenraad het gaat hem om gerichter vragen stellen zoals "welk spelletje heb je gespeeld vandaag in de klas en op de speelplaats" bvb . Of over wat heb je geleerd vandaag. Ik krijg veel meer uit mijn kids als ik zo een vragen stel . Hoe was u dag dan krijg ik alleen eruit "goed" Je weet veel meer waar u kind mee bezig is op school.

  • Koenraad Verstraeten

    En als ze vandaag nu eens niet met Lize heeft gespeeld?? Of ze, zelfs na urenlang blokken, finaal gezakt is voor die wiskundetest omdat er iets bijzat dat ze (nog) niet onder de knie heeft? Op al jouw 'Hoe'-vragen zal en kan ze droogweg "Goed, hoor!" antwoorden. Dit is dus alweer psychologische onzin! Vraag gewoon hoe haar of zijn dag was en daarmee uit. Je zoon of dochter kennende zie je meteen of het goed of slecht was. En dàn ga je praten of vraag je of je met iets kan helpen.