Waarom je je kinderen beter niet liever ziet dan je partner

Unsplash
De liefde maakt blind, zegt men weleens. Maar ook de liefde van ouders voor hun kinderen kan ervoor zorgen dat je rare dingen doet. Zoals tot 1 uur ‘s nachts glitters lijmen voor een klasproject, of 30 kilometer omrijden om de jongste telg naar een voetbalmatch te brengen. Het gekste wat ouders doen? Hun kinderen liever zien dan hun partner, althans volgens Belinda Luscombe, auteur van het boek ‘Marriageology: The Art and Science of Staying Together’.

Voordat je de kinderrechtenorganisatie belt, wil Luscombe duidelijk zijn: “Natuurlijk moet je van je kinderen houden. Natuurlijk moet je hun noden en behoeften op numero uno zetten. Je echtgenoot hoeft immers niet aangekleed, gewassen, gevoederd of naar school gebracht worden.” Toch is er wel degelijk een verschil volgens haar. “Je kinderen graag zien is zoals naar school gaan: je hebt niet echt een keuze. Je partner graag zien is zoals naar de universiteit gaan: je kiest er zelf voor of je naar de lessen gaat of niet.”

Maar waarom zou je je partner nu liever moeten zien dan je kinderen? Een eerste reden is voor je kinderen zelf. “Onderzoek toont aan dat kinderen van wie de ouders elkaar graag zien, veel gelukkiger zijn en zich veiliger voelen dan kinderen die in een liefdeloze omgeving opgroeien. Ze krijgen immers niet alleen een bepaald model van hoe een relatie eruitziet, maar ook hoe mensen elkaar zouden moeten behandelen”, aldus Luscombe.

Uit een studie waarbij de dagboeken van ouders onderzocht werden, blijkt ook dat de spanningen tussen ouders vaak afgereageerd worden op de kinderen. Vooral vaders zouden zich hier schuldig aan maken. Kinderen van ouders die vaak ruziemaken, geven zichzelf dan weer vaak de schuld en doen het vaak slechter op school, blijkt uit een ander onderzoek. Een studie bij 40.000 Britse huishoudens uit 2014 toonde aan dat adolescenten over het algemeen het gelukkigst waren als hun moeder tevreden was over de relatie met haar partner. En dat geldt voor koppels die samenblijven. Kinderen van gescheiden ouders hebben het vaak nog een pak lastiger.

Kortetermijnstrategie

Toen er in 2010 aan jongeren gevraagd werd of kinderen of een goed huwelijk belangrijker waren voor een gelukkig leven, werd drie keer zoveel met kinderen geantwoord dan de vorige generatie in 1997. Maar je geluk laten afhangen van nakomelingen is een verraderlijke kortetermijnstrategie volgens Luscombe. “Je schattige peuters veranderen in tieners, die tijdens om het even welke openbare vertoning je knuffel uit de weg zullen gaan. Daarna trekken ze het huis uit, waarna je job er als ouder voor een groot deel op zit en je weer alleen met je partner overblijft. Daarom dat er ook zoveel echtscheidingen zijn bij 50- tot 65-plussers. Ze hebben last van het legenestsyndroom.”

Gerontoloog Karl Pillemer deed er onderzoek naar bij 700 koppels. “Het was verbazingwekkend om te zien hoe weinig van hen konden herinneren hoeveel tijd ze met hun partner hadden doorgebracht de laatste jaren. Op hun 50 à 55ste beseffen ze dan plots dat ze niet meer in staat zijn om met hun eigen wederhelft op restaurant te gaan en een gesprek te voeren.”

Om te voorkomen dat jullie dezelfde weg op gaan, is het vooral belangrijk om te onthouden dat jullie kinderen niet de reden zijn waarom je samen bent. “Het is een project dat jullie samen zijn aangegaan. Je kan het vergelijken met een driedimensionale, ontroerende puzzel die teruggaat, maar ook zijn ondergoed achterlaat in de badkamer. Als je er te hard op focust, zie je de rest, en dus ook elkaar niet meer staan”, besluit Luscombe.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Mohamed Kabbal

    Een heel goede studie die helemaal waar is. We doen veel voor de kinderen maar weinig voor de partner, kinderen worden pubers en niets is goed meer en dan gaan deze ooit het huis uit en blijft ge met twee verweesd achter en als je geluk hebt komen ze nog op bezoek. Ik spreek niet uit ervaring mijn kids zijn nog jong maar ik werk aan hun en mijn toekomst.

  • Willy Slegers

    Allez, dan is er werk aan de winkel voor 90% vd bevolking waar kinderen en bezit het enige echte zijn waarvoor ze lijken te leven en werken.