Vrouwenraad en Gezinsbond trekken met 10.000 handtekeningen naar De Croo voor extra geboorteverlof voor vaders

Moeders hebben in België recht op bevallingsverlof van minstens negen weken, terwijl vaders tien dagen verlof krijgen na de geboorte van hun kind. Dat is veel te weinig, vinden de Vrouwenraad en de Gezinsbond.
Getty Images Moeders hebben in België recht op bevallingsverlof van minstens negen weken, terwijl vaders tien dagen verlof krijgen na de geboorte van hun kind. Dat is veel te weinig, vinden de Vrouwenraad en de Gezinsbond.
De Vrouwenraad en de Gezinsbond zijn met een petitie naar minister Alexander De Croo gestapt (Open Vld). Daarin pleiten ze ervoor om het geboorteverlof voor vaders en meemoeders op te trekken. Zo'n 10.600 mensen hebben het document ondertekend.

Moeders hebben in België recht op bevallingsverlof van minstens negen weken, terwijl vaders tien dagen verlof krijgen na de geboorte van hun kind. Dat is veel te weinig, vinden de Vrouwenraad en de Gezinsbond. Zij pleiten voor twintig dagen geboorteverlof voor vaders, ongeacht hun statuut en zonder dat ze inkomen zouden verliezen.

IJslands model

Ze trokken met hun petitie naar Open Vld'er Alexander De Croo omdat ook hij heil ziet in een uitbreiding van het vaderschapsverlof. Dat schreef hij in zijn boek ‘De Eeuw van de vrouw. Hoe feminisme ook mannen bevrijdt’. De Croo ziet wel wat in het IJslandse model, waar moeders en vaders elk recht hebben op drie maanden ouderschapsverlof. Daarbovenop krijgen ze drie maanden die ze vrij onder elkaar kunnen verdelen.

"Zo'n aanpak voorkomt discriminatie van vrouwen op de arbeidsmarkt en leidt tot een meer evenwichtige verdeling van de gezinstaken. Het zou goed zijn als we in ons land daar de volgende jaren werk van maken", aldus de vicepremier. De organisaties hopen dat hij hun oproep binnen zijn partij bekijkt, samen met minister Maggie De Block, bevoegd voor Sociale Zaken.

93 miljoen euro

De Vrouwenraad en de Gezinsbond berekenden dat er 93 miljoen euro extra nodig is om het geboorteverlof op te trekken naar 20 dagen. Zij noemen dat een "verantwoorde investering". "Alleen al de aankoop van de 34 nieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen kost 2,5 miljard euro, zonder onderhoudskosten. En voetballers en de clubs uit de Belgische eerste klasse krijgen jaarlijks zo'n 70 miljoen euro korting op hun bijdrage aan de sociale zekerheid. Met een opheffing van die RSZ-korting zou het extra geboorteverlof bijna volledig gefinancierd kunnen worden", benadrukken de organisaties. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rosa Cockx

  Schande, wie gaat dat weeral moeten betalen? We moeten nu al langer werken iedereen meer verlof of niemand zo simpel is dat.

 • Rudolf Jacobs

  afschaffen die handel,tenzij die toekomstige vader dit gratis doet ,ik zie niet in waarom wij daarvoor moeten gaan betalen,want op het eind van dit stom besluit zijn wij het alweer die betalen en dan maar zeuren en zagen ,moeder rust ok maar vader hoe belachelijk kan het maar zijn in dit al zo belachelijke land

 • dominique castelein

  de ovld verliest zodanig veel kiezers dat de croo jr de vrouwen moet aanspreken,hij charmeert ze,de allochtonen mag hij niet charmeren want dan verliest hij nog de overblijvende kiezers,nu de ouwe zijn premie niet aanvaardt maar er vergeet bij te zeggen dat hij meer krijgt via zijn pensioen is een dooddoener,maar niemand weet dat

 • Koen Cambré

  Beginnen ze bij de vrouwenraad in te zien dat gelijke rechten voor mannen en vrouwen een opwaardering van de sociale rechten van een man inhoudt?

 • Jan Vannuffelen

  Waarom niet tot ze groot zijn .