Vrouwen slapen beter naast hun hond dan naast hun partner

Getty Images
Nood aan een goede nachtrust? Schop je partner dan uit bed en maak plaats voor de hond. Volgens een studie slapen vrouwen beter met een hond langs hun zijde. 

De studie die je kan bedanken om een wetenschappelijk excuus te hebben voor die puppy in je bed krijgt de naam ‘An Examination of Adult Women’s Sleep Quality and Sleep Routines in Relation to Pet Ownership and Bedsharing’. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het vakblad Anthrozoös. Onderzoekers bekeken welk effect bedpartners (honden, katten en mensen) hadden op de slaap van vrouwen. 962 vrouwen uit Amerika werden ondervraagd, 57% deelde het bed met een andere persoon. In totaal had 7% van de ondervraagden een hond of kat in huis. 55% van de mensen met een hond sliep naast de viervoeter, bij de cat ladys was dat 31%.

57% deelde het bed met een andere persoon. In totaal had 7% van de ondervraagden een hond of kat in huis. 55% van de mensen met een hond sliep ook naast de viervoeter, bij de cat ladys was dat 31%.

Wat bleek? Honden waren de grote winnaars. De auteurs van de studie ontdekten dat vrouwen die naast katten of mensen sliepen, vaker wakker werden in de nacht. Honden stoorden daarentegen minder. Maar er is ook een verklaring voor hoe dat komt: onderzoekers geloven dat het allemaal te maken heeft met een hond’s routine. “Een hond hebben komt met veel verantwoordelijkheid, waardoor er vaak een striktere routine is", schrijft een van de onderzoekers. “Een goede routine en slaapschema zijn positief voor zowel de hond als het baasje.” Zo gingen vrouwen met een hond vaak vroeger naar bed en stonden ze vroeger op dan kattenbaasjes.  

De studie keek vooral naar het slaapgedrag. De onderzoekers geven dan ook aan dat hun resultaten meer focussen op hoe goed mensen vonden dat ze zélf sliepen. Maar toch, vrouwen vonden het over het algemeen minder erg om naast een hond te slapen dan naast een ander persoon of dier. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronald Van Beneden

  Ach zo daarom is de wolf gedomesticeerd. Niet om te jagen maar om de vrouw te plezieren en te ontspannen.

 • raf janssens

  hier slapen die ook langs en op ons dus waarom slapende vrouwen naast honden ?? ik slaap daar ook naast en elke morgen dat ik wakker word kijken die mij aan van "hola baasje is wakker" en dan begint de dag hoe laat het ook is .

 • Marianne Van den Lemmer

  Dat klopt, ik slaap heel lekker met mijn kortharige straathond. Zo heerlijk WARM. Al jaren geen elektrisch deken meer nodig. En ja, we liggen samen onder de lakens. Dat lekkere warme lijfje lepeltjesgewijs tegen mijn blote buik. Gewoon za-lig!

 • oswald billiet

  Het aantal shihuahua-tjes dat naast vrouwen slaapt is niet meer te tellen. Een zegen voor die venten die wat later thuiskomen en die weten dat dat mormel geen plaats zal ruimen.

 • roger brouwers

  Wat zou daar de reden voor kunnen zijn?