Voorspel hoe groot jouw kind wordt met deze formule

Thinkstock
Hoe groot je bent (of zal worden), wordt voor 70 procent bepaald door je genen. Met andere woorden: als je naar je eigen lengte kijkt, kan je min of meer voorspellen hoe groot je kinderen zullen worden. En wel met deze formule:

De formule werd al in de jaren '70 opgesteld door wetenschappers en is sindsdien een veelgebruikte methode om de toekomstige lengte van kinderen te voorspellen. Veel huisartsen passen ze bijvoorbeeld toe om groeicurves in te schatten. Een echte vaste regel is het natuurlijk niet: je kinderen worden nooit allemaal even groot, aangezien je genen 'slechts' voor 70 procent meetellen. De overige 30 procent is weggelegd voor de invloed van omgevingsfactoren, zoals voeding. Maar het is wel een goede indicatie.

Voor jongens: tel de lengte van beide ouders op (in cm) en deel dat getal door twee. Tel bij de uitkomst 6,5 cm op. Dit cijfer is de gemiddelde lengte van je zoon. Normaal gezien zal hij niet meer dan tien cm kleiner of groter worden dan dit getal.

Voor meisjes: tel de lengte van beide ouders op (in cm) en deel dat getal door twee. Trek nu 6,5 cm van dit getal af. Dit cijfer is de gemiddelde lengte van je dochter. Normaal gezien zal ze niet meer dan tien cm kleiner of groter worden dan dit getal.

Thinkstock