Exclusief voor abonnees

Vliegen met kinderen: hoe houd je de reis zo ontspannen mogelijk?

foto ter illustratie
Getty Images foto ter illustratie
“Meestal als ik met mijn kinderen in een vliegtuig zit, sta ik op een gegeven moment op en vraag ik de stewardess of ik het vliegtuig mag verlaten“, grapte de Amerikaanse acteur Ryan Reynolds onlangs over de lijdensweg van reizen met kleine kinderen. “Negenennegentig procent van de keren zeggen ze: ‘Nee’. Dus dan ga ik weer zitten en verlang ik naar de zoete bevrijding van de dood.” Voor ouders die niet de privileges hebben van een Hollywoodster (businessclass, ik noem maar wat) is deze vraag nog belangrijker: hoe maak je vliegen met kinderen minder stressvol – voor alle partijen?

Wat zeggen de deskundigen?

“De houding van de ouders is belangrijk, want kinderen spiegelen zich aan hun vader en moeder”, zegt Monique van Orden, schrijfster van het boekje Verre Reizen met Kleine kinderen. “Straal uit dat het vrij normaal is wat jullie gaan doen. Soms zie je ouders gillend binnenkomen en hun kinderen opjutten: ‘Dit is heel erg spannend!’ Ze raken helemaal over hun toeren.”

De vergelijking met een auto kan helpen om een zoon of dochter duidelijk te maken dat er regels gelden aan boord. Dus: riem om, want in de auto kun je ook niet zomaar rondlopen.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Susie Casteleyn

    Voor mijn part een vliegtuig apart speciaal voor ouders met kinderen. Zie graag kinderen en zeker als ze opgevoed zijn maar, tijdens de vliegreis meermaals geschop met voeten tegen de rugleuning van de zetel alsook getrek aan zetel, luid gebrul en gejank. Opgefokt vertrek je op verlof. En sommige ouders tieren mee om zot van te worden. Respect is ver zoek. Er zijn ook al hotels speciaal voor ouders met kinderen. Een super uitvinding!