Verveling is goed voor je kind. Zo kan het deze vakantie zonder gezeur

Thinkstock
Is de zomervakantie van jouw kinderen een strak schema van prinsessen- en muziekkampjes? Het aanbod van opvang is groot en betekent vaak een ware redding voor heel wat werkende mama's en papa's. Maar kinderpsychologen zeggen dat een goed gevulde vakantie ook negatieve gevolgen later voor problemen kan zorgen.

Met de komst van het internet neemt de verveling bij kinderen af. En dat is geen goede evolutie volgens sommige psychologen. Experts discussiëren al lang over het belang van niksen gedurende tientallen jaren. Psychoanalyticus Adam Phillips schreef in 1993 dat verveeld kunnen zijn een verrijking voor het kind kan betekenen. "Het is een kans om over het leven na te denken in plaats van hersenloos door te gaan. Het is een activiteit die de meeste volwassenen vergeten zijn, maar wat kinderen kan stimuleren."    

"Je rol als ouder is je kinderen voor te bereiden op de echte wereld", aldus kinderpsycholoog Lyn Fry. "Als volwassenen moet je ook jezelf bezig houden en je vrije tijd invullen op een manier die je gelukkig maakt. Ouders die de vrije tijd van hun kinderen helemaal volproppen, verhinderen dat hun kroost leert iets voor zichzelf te doen." Maar ook professor Teresa Belton zegt dat verveling bij kinderen heel wat voordelen heeft: "Het is goed voor de ontwikkeling van de interne aanmoediging, wat leidt tot echte creativiteit."

Hoe ga je goed met verveling om?

Fry stelt voor dat ouders aan de start van de zomervakantie samen zitten met hun kinderen en een lijstje maken van de dingen die ze graag willen doen tijdens hun vakantie. Dit kunnen erg eenvoudige dingen zijn als gezelschapspelletjes spelen, een boek lezen of met de fiets rijden. Maar denk ook aan meer uitgebreide activiteiten als een toneelstuk opvoeren of een fotoboek maken. Als je kind dan komt zeuren dat hij of zij zich verveelt, dan kun je verwijzen naar het lijstje. Als het kind dat wat moppert en ook echt verveeld is, is het belangrijk om te realiseren dat die periode van verveling geen verloren tijd was. Het is geen schande om je te vervelen. Kinderen moeten het leren om zichzelf te motiveren om dingen te doen. Verveling is belangrijke leerschool voor een zelfstandig leven."