Exclusief voor abonnees

Vanaf welke leeftijd kan je je kinderen alleen thuis laten? Experts scheppen duidelijkheid

Wanneer kan je je kind alleen thuis laten? Experts scheppen duidelijkheid.
Getty Images/iStockphoto Wanneer kan je je kind alleen thuis laten? Experts scheppen duidelijkheid.
Stap per stap en goed voorbereid. Enkel zo laat je je kroost een poosje alleen thuis tijdens vakantie of weekend. Met een gerust hart? Wellicht zelden, en “het is als ouder proberen inschatten of je kind verantwoordelijk genoeg is”, klinkt het bij experts.

De oudste van 12 paste op een 4- en 2-jarig zusje, toen eerder deze week brand uitbrak in hun flat in Aalst. Hun mama was uit werken. De drie werden gewond opgenomen in het ziekenhuis. In Dentergem werd twee dagen later een tiener met rookintoxicatie afgevoerd nadat zij en haar broertje drie dagen op het huis letten, terwijl moeder in Duitsland verbleef. 

Geen wetgeving of richtlijnen

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • August Leemans

  Wat hier lees is aannemelijk. Je kan moeilijk een exacte leeftijd plakken op voldoende verantwoordelijkheid. Alles hangt van het kind af en zijn attitudes en vaardigheden. Maar alleen voor jezelf zorgen of nog voor kleuters en/of peuters erbij is nog wat anders.Onder een bepaalde leeftijd blijft supervisie nodig en hoe je dat oplost is de verantwoordelijkheid van de ouders.

 • Davy Thyssen

  Expert of niet. De ouders dragen de verantwoordelykheid als ze alleen op pad gaan. Men kinderen zijn nog jong ma ik ga pas weg met men partner wanneer we beide tot bedef komen tot ze rijp genoeg zijn om op jongere broer of zus op te passen. En dat is bij elk kind anders!

 • Paul Buckens

  Als de godsdiensten menen dat men volwassen genoeg is om een keuze voor een godsdienst te maken op 11-12 jaar (vormsel, bar mitswa,.) is een kind dan niet volwassen genoeg om een beetje verantwoordelijk te zijn voor zich zelf. Destijds moesten de oudere broer of zus reeds voor een resem kleintjes zorgen en ze hadden zelfs geen GSM om eventueel vader of moeder of iemand anders om hulp te vragen. Betuttel iets minder of zijn ze op 18 plots de volwassene die voor alles instaat.

 • ronny cockuyt

  Hoe je het ook draait in vele gezinnen,kinderen opkweken is wel wat anders dan kinderen opvoeden,bij velen als ze er maar vanaf zijn,opvang,creche,grootouders,als dat eens niet lukt laten ze die maar alleen,komt allemaal wel in orde De tv aan video spelletjes of films,een zak chips,nootjes,pop corn,en het zal wel in orde komen.

 • Rudolf Jacobs

  ik zou zeggen 16 al stel ik me nog veel vragen ,op sommige gebieden zijn ze grote mens maar als het fout loopt zijn ze nog steeds kinds dus zie ik 16 jaar met nog een vraagteken