Vaders zijn strenger dan moeders

Unsplash
Moeders zijn eerder bereid hun kinderen risico’s te laten nemen tijdens spelletjes dan vaders. Dat blijkt uit een onderzoek van VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl. Zowat 30 procent van de moeders moedigt hun kroost zelfs aan om risico’s te nemen tijdens het spelen, tegenover 16 procent van de vaders.

Op de vraag over risicovol spelen: ‘zou jij je kind toestaan wat jij vroeger deed?’ antwoordt 58 procent van de vaders resoluut 'nee'. Bij de moeders ligt dat percentage aanmerkelijk lager: op 41 procent. Waarom juist vaders minder risico’s willen nemen tijdens het spelen, weten VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl (nog) niet.

De twee organisaties maken zich al langer zorgen om ‘té beschermd spelen’. Uit Noors onderzoek blijkt dat dit grote gevolgen heeft voor de ontwikkeling van kinderen. Risicovol spelen zorgt voor meer zelfvertrouwen en heeft een positieve invloed op de fysieke gezondheid, doorzettingsvermogen en de sociale vaardigheden van een kind.   
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Vaders laten zich minder inpakken door een snoezig smoeltje.

 • Bernd Vaes

  Maar goed ook, dat vaders strenger zijn.

 • Peter Buyck

  Volgens mij zijn vaders 'beschermender' omdat zij in hun jonge jaren zelf grote risico's namen en in de problemen raakten dus is vaders advies: afblijven. Moeders hebben die verlokkelijke risico's niet genomen en menen dat de risico's verwaarloosbaar zijn. Het hangt dus grotendeels af van de voorgeschiedenis en de miskleunen van de ouders. Vond mama het boomklimmen en eruit vallen leuk?

 • Nico Dakman

  Tja vaders weten wat jongens allemaal kunnen uitsteken ook moeders niet altijd.bij mij thuis is het eerder omgekeerd. Ze moeten leren wat pijn is en dat ze eruit leren. En dus ook wa harder kunnen worden. Als man is dat belangrijk vind ik maar in deze tijd zeker ook als vrouw.