Tuinman vindt emotioneel ballonkaartje voor overleden baby

Wietse Nagels uit Zandhoven werd negen dagen na zijn geboorte wegens onomkeerbaar hersenletsel geeüthanaseerd.
Facebook Wietse Nagels uit Zandhoven werd negen dagen na zijn geboorte wegens onomkeerbaar hersenletsel geeüthanaseerd.
Een Nederlandse tuinman heeft deze week een wel heel opmerkelijke ontdekking gedaan. In een haag zag hij een leeggelopen ballon met een kaartje eraan, waarop de ouders van een overleden baby vroegen de vondst te melden. Dat deed de vinder via Facebook, tot grote vreugde van het ouderpaar. "Na twee jaar wordt er eindelijk weer eens over Wietse gesproken", zegt Riet Nuyts (30) uit het Vlaamse Zandhoven ontroerd tegen het AD.

Tuinman Bart Abrahams (38) ontdekte de ballon met kaartje dinsdag in de tuin van een klant in Tilburg. Hij was de haag aan het knippen en zag plots een geplastificeerd blauw kaartje hangen. Er hingen restjes aan van een leeggelopen ballon.

"Aangrijpend"
"Een of andere wedstrijd, dacht ik eerst, maar uit de tekst bleek dat het voor Wietse was, een baby was die maar negen dagen had geleefd en in augustus 2012 overleed. De tekst greep me aan, en daarom besloot ik te reageren", vertelt de kinderloze Brabander.

Omdat het mailadres op het kaartje onleesbaar was geworden, vermoedelijk omdat het met pen op het geplastificeerde laagje werd geschreven, meldde Abrahams de vondst op zijn Facebookpagina. Dat leverde meteen reacties op. "Ik kreeg de woonplaats van de ouders door en het mailadres van de vader. Ik stuurde hem een bericht maar vraag me af of het wel is aangekomen, want een reactie kwam er niet."

"Intens gelukkig"
Het AD wist de ouders van de overleden baby vandaag echter te traceren en vroeg om een reactie op het heuglijke nieuws van het gevonden ballonkaartje. "Geweldig. Dit doet me enorm veel. Sinds het overlijden van Wietse heb ik me niet meer zo gelukkig gevoeld", zegt moeder Riet Nuyts (30) hoorbaar ontroerd.

Ze vindt het niet erg dat het ballonkaartje van hun overleden zoontje nu rondgaat op Facebook en inmiddels al ruim 9.500 keer werd gedeeld. "We krijgen van alle kanten reacties. Heel overweldigend", aldus de Zandhovense. 

Taboesfeer
Ze is dolblij dat er 'eindelijk' weer eens wordt gesproken over Wietse. "De dood van een baby ligt nog altijd in de taboesfeer, zo stellen wij vast. Mensen verwachten dat je doorgaat met je leven. Terwijl mijn man en ik nog dagelijks het gemis om Wietse voelen. Ook na ruim twee jaar."

Nuyts, tevens moeder van zoontje Finn (3), vindt het moment van de vondst van het ballonkaartje heel speciaal. "In de aanloop naar Allerheiligen beleefde ik moeilijke dagen. Het wordt tijd dat Wietse weer een teken geeft, zei ik tegen mijn man. Uitgerekend nu is het ballonkaartje dan gevonden. Na ruim twee jaar. Als dat geen teken is..."

Laten inslapen
Wietse werd op 25 juli 2012 geboren en overleed negen dagen later. Zijn ouders lieten hem inslapen in overleg met artsen, die hem hadden geopereerd aan een bloedklonter in de toevoer naar zijn hersentjes. "Wietse bleek hersenletsel te hebben opgelopen en zou als een plantje verder geleefd hebben", slikt de moeder.

Om de herinnering aan hun overleden zoontje levend te houden, lieten haar man en zij op zijn eerste sterfdag 8 ballonnen op met kaartjes. "Ze dreven allemaal richting Nederland. In de loop van de maand augustus ontvingen we welgeteld twee reacties van Nederlandse vinders. Teleurstellend, vonden mijn man en ik. Daarom pakten we het dit jaar grootser aan en lieten we 45 ballonnen op. Daarop kwamen veel reacties, vrijwel allemaal van mensen uit de omgeving. Door het onweer na het oplaten dreven de ballonnen niet zo ver."

"Onbeschrijflijk"
De ouders van Wietse zijn blij met elke reactie. Dat laten ze de vinders ook weten, zegt Riet Nuyts. "We zijn iedereen ontzettend dankbaar. Het gevoel na zo'n reactie laat zich niet beschrijven. De dood van een pasgeboren kind evenmin."

Facebook
Bart Abrahams - Mobile Uploads | Facebook