Tiener bazig aanspreken werkt niet

Getty Images
Ouders die hun tienerdochters of -zonen toespreken met een controlerende of bazige stem, krijgen minder van hen gedaan. Ze kunnen beter op een verzoenende manier praten, zo blijkt uit onderzoek aan de Britse Cardiff University bij duizend 14- en 15-jarigen. 

Daarbij werd nagegaan hoe de tieners reageerden op instructies, zoals 'Vanavond lees je een boek', die op verschillende manieren werden uitgesproken. "De toon die we gebruiken, kan een sterke invloed hebben", aldus onderzoekster Netta Weinstein. "Als ouders met hun kinderen willen spreken op een manier die meer resultaat oplevert, dan doen ze er goed aan om daarop te letten. Het is gemakkelijk om dat te vergeten, vooral als ouders zelf moe zijn of onder druk staan. Maar als je je kinderen bemoedigend toespreekt, dan voelen ze zich beter omringd en gelukkiger. Het resultaat is dat ze beter hun best doen op school."
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel van Velzeke

  op bepaalde leeftijden en momenten werkt niets.

 • Peter Buyck

  Maar de tiener zal wel de ouders, grootouders met een bazige toon aanspreken.

 • Norbert Bauwens

  Discipline begint al van af kleuterleeftijd en moet volgehouden worden. Eerlijke en haalbare regels en afspraken waar iedereen zich aan moet houden en alles loopt op wieltjes. Eens losgelaten krijgt ge ze tegenwoordig niet meer in het gareel.

 • abu hansa

  Ik was streng tegen mijnnkinderen en dag vandaag zijn uitgegroied tot normale ,werkende mensen dat zij iedere week langs komen bij hun ouders op bezoek.Weet jij dat soms moet jij hun echt patat geven dat zij bessefen dat niet mag !

 • Karine Roeland

  De zachte aanpak? We lezen en zien dagelijks dat de zachte aanpak werkt? Vroeger kreeg je en tik of straf van je ouders. Nu mag dit alles niet meer: resultaat: jongeren doen wat ze willen.