Thomas Vanderveken pleit voor meer geboorteverlof: "Vader wordt in tweederangsrol geduwd"

Thomas Vanderveken in 'Cath & Gasten'
VRT Thomas Vanderveken in 'Cath & Gasten'
Meer geboorteverlof voor vaders: daarvoor pleitte presentator Thomas Vanderveken gisteren in het Eén-programma Cath & Gasten. "Ik word in een tweederangsrol geduwd."

Vanderveken werd begin dit jaar vader van een zoon, Otto. Hij voelt zich goed in zijn vaderrol, maar zegt veel te missen. "Het is alsof we in een toneelstuk zitten. Mijn vrouw speelt de hoofdrol en ik speel de dwaze, stomme rol en na tien dagen moet ik al weg", klinkt het. "Otto begint nu veel te lachen, en ik kan het maar een paar uur per dag meemaken."

"Vaders hebben bij de geboorte van hun kind recht op tien dagen verlof. Veel te weinig, meent de VRT-presentator. En hij wordt daarin gesteund door professor sociologie aan de VUB Ignace Glorieux.

"Gelijkheid bevorderen"

Glorieux verwijst naar het Scandinavische systeem. In Zweden bijvoorbeeld zijn vrouwen en mannen verplicht drie maanden geboorteverlof te nemen. Daarnaast krijgen ze tien maanden die ze vrij mogen verdelen. Het huidige Belgische systeem duwt volgens de professor niet enkel de man in een tweederangsrol. "De vrouw krijgt een tweederangsrol op de arbeidsmarkt", zegt hij.

Daarom pleit hij voor een systeem dat de gelijkheid bevordert: "Laat eerst de moeder zes maanden thuis blijven, en daarna de vader zes maanden", is zijn voorstel. "Zo kan de moeder na haar zwangerschapsverlof rustig weer gaan werken, terwijl de vader een band met het kind opbouwt."

U kan het volledige gesprek met Thomas Vanderveken en Ignace Glorieux hier herbekijken.

Laat eerst de moeder zes maanden thuis blijven, en daarna de vader zes maanden

Ignace Glorieux, professor sociologie23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gustaaf Senrame

  Van mijn part mogen ze thuis blijven tot dat hun kinderen in pensioen gaan, maar niet op de kosten van hun medemensen, wat is er onlangs nog gezegd geweest," dat het rode bastion VRT verleden tijd is, ja mijn kl.ten. En de VTM is in hetzelfde bedje ziek.

 • jeff De Boeck

  Wat een rode gevaarlijke onzin. Ik kreeg 3 dagen en hup terug werken. Maar mijn vrouw bleef thuis.

 • Rudi Desmet

  waarom niet elk 5jaar. Of 10, 15, 20.

 • Anonymous

  Volledig akkoord !!!!

 • James Clean

  En gelijk heeft hij! In de huidige Westerse maatschappij wordt de man gediscrimineerd!