Teleurgesteld over het geslacht van je baby? Zo ga je ermee om

Shutterstock
Gender reveal parties winnen de laatste maanden enorm aan populariteit. Met een heus feest wordt dan het geslacht van het kindje bekendgemaakt. “Hoera, het is een meisje!” Maar wat als je stiekem droomde van een jongen? Als het kind maar gezond is, de rest maakt niks uit, klinkt het in theorie. In de praktijk bestaat er echter zoiets als ‘gender disappointment’, oftewel teleurstelling over het geslacht van je baby.

De vraag die koppels tijdens een zwangerschap het meeste horen: “En? Is het een jongen of een meisje?”. Of ze het geslacht nu verklappen, geheim houden of zelf niet op de hoogte zijn: het sociaal aanvaarde antwoord klinkt steeds hetzelfde. “Maakt niet uit, zolang het maar gezond is.” Maar voor veel vrouwen en mannen ligt dat net iets ingewikkelder. 

Gender disappointment komt vaker voor dan je denkt”, bevestigt psycholoog Danielle Forshee. “Zeker bij mensen die een bepaalde betekenis hechten aan een geslacht.” Stel: een moeder in spe is opgegroeid met allemaal broers en droomt nu van een dochtertje. Je weet wel, extra vrouwenpower in huis. Nog een voorbeeld is dat een koppel al een zoon heeft, en hoopt dat het tweede kind een meisje wordt. Als dat niet het geval is, kan dat zorgen voor teleurstelling. 

Taboe

Die tegenvaller wordt vaak gevolgd door schuldgevoel en schaamte. “Sommige mensen kunnen geen kinderen krijgen. Waar maak ik me eigenlijk druk om?”, denk je dan. Het gevolg: dit fenomeen blijft een taboe waar mensen niet over durven praten. Terwijl dat o zo belangrijk is. “Als je die gevoelens opkropt, beginnen die na een tijd aan je te knagen", meent Forshee.

De Nederlandse Merith Cohen de Lara, psycholoog en directeur van Psyche en Zwangerschap, herkent het taboe. “Vrouwen die onze praktijk binnenkomen, geven het maatschappelijk verantwoorde antwoord, dat ze blij zijn dat het kind gezond is. Pas na doorvragen vertellen ze wat ze er echt van vinden. Sommigen geven aan dat het voelt alsof ze stikken, omdat ze niet teleurgesteld mogen zijn van zichzelf of hun omgeving. Ze lijden echt, voelen zich depressief en in paniek”, vertelde de expert eerder aan De Volkskrant.

Daarom is het belangrijk dat je die teleurstelling aankaart, stellen de 2 psychologen. Forshee: “Zeker als je net bevallen bent. Dan gieren de hormonen door je lichaam. Het laatste wat je dan nodig hebt, zijn extra zorgen.” Kortom, praat erover met je partner, beste vriend of iemand anders die je vertrouwt. “Het is belangrijk dat het taboe doorbroken wordt", stelt ook Cohen de Lara. “Anders voelen vrouwen het in het geheim. Tijdens mijn behandeling kijk ik naar de onderliggende oorzaak van de teleurstelling.”

De volgende stap is proberen om niet alleen te kijken naar de negatieve aspecten, stelt Forshee. Zo blijft het ontevredenheidsgevoel minder langer aanslepen. Maar onthoud vooral dat het oké is om even in een dipje te zitten. Je moet je gevoelens niet opkroppen, het is veel beter om ze onder ogen te komen en ze een plaats te geven. En die teleurstelling? Die verdwijnt op den duur altijd, zeker als je je nieuwste gezinslid ontmoet. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Verbeeck

  Wees blij als je een gezond kind hebt , geslacht weegt niet tegen alles wat kan misgaan . En je hebt een pak minder zorgen met een gezond kind .

 • helle ten brix

  Vrijgeven ter adoptie? Ruilen met een echtpaar met eenzelfde soort teleurstelling?

 • Pol Verweg

  Wat een onzin. Aanvaard gewoon het kind dat er gekomen is.

 • Danielle Duym

  Weest blij als je een gezond kind ter wereld brengt. Hoe kan je nu ontevreden zijn over het geslacht van je kind. Ongehoord is het.