Studie: enig kind is niét egoïstischer

Getty Images/iStockphoto
Er bestaan heel wat vooroordelen over enige kinderen. Ze zouden verwend, asociaal en egoïstisch zijn, zeker in vergelijking met kinderen die opgegroeid zijn met broers en zusjes. Maar klopt dat wel? De wetenschap lijkt net het tegendeel te bewijzen. 

Ooit al van het ‘enigkindsyndroom’ gehoord? Dat is de verzamelnaam voor alle negatieve eigenschappen die aan een enig kind worden toegeschreven. Die reputatie werd in het leven geroepen door Granville Stanley Hall, een bekende Amerikaanse psycholoog. Meer dan een eeuw geleden beweerde hij dat een enig kind “een ziekte op zichzelf is”. 

Gelukkig spreekt de wetenschap Hall de laatste tijd tegen. Zo hebben Duitse wetenschappers recent meer dan 500 mensen geïnterviewd om alle clichés over enige kinderen op te sommen. Het meest voorkomende stereotype: ze zijn ontzettend narcistisch. Om te controleren of het een kern van waarheid bevat, werd het karakter van 1.800 andere mensen onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat enige kinderen niet meer narcistische karaktertrekken hebben dan mensen met broers of zussen. Integendeel, ze hebben net minder narcistische trekjes. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Social Psychological and Personality Science.

Dat doet enkele vragen rijzen: welke mythes over enige kinderen bestaan er nog? En wat zegt de wetenschap daarover? We sommen het voor je op. 

Enig kind is slimmer kind

Amerikaanse wetenschappers hebben 115 oudere studies onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat enige kinderen beter scoren op IQ-testen of betere resultaten halen op school dan leeftijdsgenoten met broers of zussen. Alleen kinderen met één jongere broer of zus leken even intelligent te zijn. 

Een belangrijke nuance is wel dat de grootste verschillen voorkomen bij peuters en kleuters. Hoe ouder de kinderen werden, hoe minder het uitmaakte of ze broers of zussen hadden, of niet. 

Enig kind is arroganter kind

Ook het mentale welzijn van kinderen is onderzocht geweest. De onderzoekers vroegen zich af of mensen zonder broers of zussen angstiger zijn of meer zelfvertrouwen hebben dan mensen mét. Opnieuw werden er geen verschillen gevonden.

Enig kind is asocialer kind

Dan is er ook nog het gegeven dat een enig kind best zielig is: het heeft immers geen broers of zusjes om mee te spelen, waardoor het eenzamer is en moeilijker vrienden maakt. Fout, zo toont een studie die gepubliceerd is in het tijdschrift SAGE Journals. Een enig kind in de lagere school heeft evenveel vrienden als anderen, en die vriendschappen zijn even kwalitatief. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Johan Vanhoutteghem

    Een ‘ENIG’ kind is een perfecte gezinsplanning in velerlei opzichten. Voor het welzijn/welbehagen van de ouders, voor het milieu, financieel voordelig, het binnen de perken houden van de wereldbevolking,.... ‘Voor later’ moet je het niet doen. Broers en zussen zwermen uit en eens de ouders gestorven zijn, zien velen elkaar enkel nog sporadisch tot niet meer.

  • Catherine MISTIAEN

    Nuttig artikel, enigszins geruststellend. Ik zag mijzelf in mijn verbeelding nu en dan als de moeder van Norman Bates, enige zoon.

  • Jean De Grande

    Klopt helemaal. De ouders zijn de bepalende factor. Jammer genoeg is er geen enkel diploma vereist om vader of moeder te worden.