Studie doorbreekt taboe: bewust kinderloze mensen hebben geen spijt van hun keuze

Getty Images
‘Heb je geen schrik dat je ooit spijt zult krijgen?’ Wie bewust beslist om geen kinderen te krijgen, kan op tegenwind en een heleboel vervelende vragen rekenen. Een onderzoek van de VUB voorziet nu een antwoord: néén. Uit de studie blijkt dat mensen die geen groot gezin willen stichten, daar zelden of nooit spijt van hebben. 

Hoewel steeds meer mannen en vrouwen wereldwijd beslissen om geen kinderen te krijgen, word je daar door de goegemeente nog altijd scheef voor bekeken. Huisje-tuintje-kindje is immers nog steeds de norm. Voor haar masterthesis ondervroeg Hannelore Stegen kinderloze zestigplussers, zowel mannen als vrouwen, over hun besluit om kinderloos te blijven. Alle respondenten waren geboren tussen 1935 en 1958 en leven in Vlaanderen of Brussel. De helft waren vrouwen, de andere helft mannen.

“Uit het onderzoek kwamen vier profielen van kinderloze mensen naar voren”, zegt de onderzoekster. “De meest uitgesproken types zijn maatschappijkritische mensen, die vinden dat het niet meer kan om kinderen te krijgen. Er is volgens die mensen al te veel volk op de wereld. Bovendien claimen ze dat een kind krijgen de grootst mogelijke ecologische voetafdruk voor gevolg heeft, die je als mens kan creëren.”

Verder zijn er de carrièremensen, die simpelweg nooit aan kinderen zijn toegekomen, maar de keuze voor kinderen ook altijd bewust hebben afgehouden. Sommige kinderloze mannen en vrouwen hebben - in onderling overleg en met beider akkoord - de keuze van hun partner gevolgd. Ook zij hebben van die keuze geen spijt. Ten slotte zijn er nog de mensen die door omstandigheden niet aan kinderen zijn begonnen: ze vonden niet de juist partner op het juiste moment in hun leven, of die een kind in die mate hebben uitgesteld, dat het er niet meer van is gekomen.

Taboe

Stegen onderzocht ook de effecten van een kinderloos bestaan. “De voordelen zijn evident”, zegt ze. “Mensen zonder kinderen hebben meer tijd voor hun job en hun carrière. Ze hebben een groter vrijheidsgevoel en meer vrije tijd. Anderzijds krijgen ze uit hun omgeving vaak verwijtende reacties. Blijkbaar rust er nog altijd een taboe op het bewust kiezen voor een kinderloos bestaan.”

Kinderloze mensen zelf hebben vaak zelf ook een uitgesproken mening over mensen met kinderen. Zo vinden sommigen het niet logisch dat de overheid kindergeld betaalt aan ouders voor hun kinderen. Eén respondent vroeg zich af waarom er ook geen hondengeld betaald zou kunnen worden aan mensen met een trouwe viervoeter. “Het valt verder op dat er tussen de kinderloze mensen ook geen ‘kinderhaters’ zitten”, zegt Stegen. “Integendeel: veel kinderloze mensen hebben een goede band met de kinderen van anderen, ze zijn er dikwijls actief mee bezig en voelen zich betrokken.”

Stegen vindt dat verder onderzoek bij een grotere groep kinderloze mensen tot interessante inzichten zal leiden. Uit Europese cijfers van Sharelife Data blijkt immers dat bijna 11 procent van de mensen met een leeftijd van 55 tot 75 jaar, al dan niet gewild, geen kinderen heeft. 

Ben jij ook altijd bewust kinderloos gebleven, heb je daar geen spijt en wil je ons daarover vertellen? Stuur dan je verhaal naar nele.annemans@dpgmedia.be en zet er ook zeker je telefoonnummer bij. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wannes Van De Velde

  Als 56 jarige bewust kindervrij en vrijgezel ,krijgen we van veel mensen uit mijn omgeving en leeftijd te horen.Als we het opnieuw zouden doen,doen we het zoals jij .

 • Tina Colpaert

  Altijd bewust gekozen om geen kinderen op deze wereld te zetten terwijl er veel beweerden dat ik egoistisch was heel veel spijt ging hebben later als ik oud ben etc ben nu 51jaar en super gelukkig geen zorgen of gedoe vind enkel dat wij daarvoor gestraft worden en moeten meebetalen vooral voor die dat er een hele nest op de wereld zetten!

 • Elke Claes

  Dat gezeur over kindergeld hangt mij zwaar mijn strot uit - Ik wil geen zorgverzekering meer betalen. Ik heb namelijk geen hulpbehoevende ouders! Ik wil niet dat mijn belastingsgeld daar naar toe gaat! Ook goed?

 • Carl Parker

  Maakt niet uit wat je kiest, maar méér dan 1 is niet meer van deze tijd. Het wordt tijd dat het eens veranderd, je merkt elke dag de gevolgen van de overbevolking. Maar ja, religies (leden) en politici (stemmen) maken helaas nog indruk.

 • lauren van eupen

  Bewust geen kids. En altijd commentaar gekregen. Altijd uitleg waarom niet. En nu ik 50 ben hoor ik steeds meer mensen klagen over kids. Dat ze me groot gelijk geven en velen spijt hebben dat ze wel kids hebben. Als ze opnieuw mochten kiezen zouden er geen komen. Dat zegt genoeg hé.... Ik prijs me gelukkig zonder kids. Heb wel een hondje die alle liefde krijgt.