Stijlvol kotleven: zo richt je kleine ruimtes in

Photo by Gabriel Beaudry on Unsplash
De vakantie loopt stilaan weer op zijn einde, en dat betekent dat de Ikea momenteel overrompeld wordt door studenten die op zoek zijn naar spullen voor hun nieuwe kot. Kamers die overigens niet meteen bekend staan om dat hoge aantal vierkante meters. Met deze tips maak je van die kleine studentenkamer toch een Pinterest-waardig stulpje.

Zachte tinten
Hoe dol je ook mag zijn op donkerblauw, het is geen goed idee om je studentenkamer volledig van een navy kleurtje te voorzien. Donkere kleuren zorgen immers dat een kamer nog kleiner lijkt, net als felle kleuren. In plaats daarvan kies je best voor lichte tinten zoals wit, beige of pastel. Wil je toch perse een donkere of opvallende toets? Ga dan voor één accentmuur of kies je gordijnen, beddenlakens of fauteuil in die bepaalde kleur.

Blijf weg van de muren
Zet niet al je meubilair tegen de muren, dat geeft het gevoel alsof je erg krap zit. Hoewel op het eerste gezicht misschien indruist tegen je gevoel, zet je je meubels dus beter wat van de muur af, dat creëert een gevoel van ruimte. Zelfs een paar centimeters tussen je grote meubels en de muur geeft de kamer een meer open gevoel. Nadeel: je moet natuurlijk wel zorgen dat je altijd goed stofzuigt.

Photo by Kari Shea on Unsplash

Alles draait om licht
Niets zo belangrijk als licht om je kamer wat ruimer te doen lijken. En dan hebben we het niet over een retro lavalamp of dat lelijke TL-licht maar over gezellig daglicht. Heb je niet veel ramen? Plaats dan veel spiegels. Nee, niet om je selfiepose te perfectioneren, wél omdat ze optisch vergrotend werken doordat ze het licht reflecteren.

Streepjes en decoratie
Ga voor opvallende grote decoratie-items zoals vazen of originele kussens in plaats van heel veel kleine accessoires. Dat oogt rustiger en zal de ruimte meer tot zijn recht laten komen. Ook streepjes zijn altijd een goed idee. Net zoals bij kleding doen ze de ruimte groter aanvoelen dan hij is. Vrolijk de ruimte op met wat groen voor extra gezelligheid en zuivere lucht binnenskamers.

Ga voor multifunctioneel
Van zetel tot extra slaapplek wanneer je na een nachtje stappen onverwacht extra volk over de vloer krijgt. Multifunctioneel meubilair bespaart je heel wat ruimte in dat krappe kamertje. Is een hoogslaper echt niets voor jou (die trapjes kunnen in lichtelijk benevelde toestand wel eens voor problemen zorgen), dan vind je bijvoorbeeld bij Ikea ook bedden met heel wat opbergruimte onderin, ideaal om lakens, handdoeken en andere prullaria in op te bergen.

Photo by Sarah Dorweiler on Unsplash2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • SABINE VAN DE KERKHOVE

    En als ze er 6 maand in leven is het kapot, de geplakte karton.

  • Ronny Klincke

    Precies of er geen enkele andere meubelwinkels bestaan dan Ikea?