SOS muggenbeten: dit helpt wél tegen de jeuk

Thinkstock
Niets dat zo deugd kan doen als 's avonds alle ramen opengooien na die warmte van de afgelopen dagen. Het enige nadeel? Meer dan vijf minuten hebben onze zoemende zomervriendjes niet nodig om ons helemaal leeg te zuigen. Met die oervervelende jeukende muggenbeten tot gevolg. Gelukkig kan je daar iets aan doen:

Voorkomen is beter dan krabben

Dus neem alvast je voorzorgen. Vliegenramen houden die muggen (en andere vervelende beestjes) buiten, en geven jou toch je nodige portie buitenlucht. Heb je geen vliegenramen en zou je ook graag afkoelen 's avonds? Of was je van plan om een stapje in de wereld te zetten? Ook dan kan je het nodige doen. Muggen zijn niet al te dol op citrusgeuren, dus smeer jezelf van kop tot teen in met een bodycrème op basis van citrus, of kies voor een parfum met citrusaroma.

Toch een muggenbeet?

Eerlijk is eerlijk, muggen zijn behoorlijke doorzetters en vinden vaak alsnog een lekker stukje mensenvlees waar ze in kunnen prikken. Behoor jij tot de slachtoffers? Ook dan zijn er een paar dingen die je kan doen:

* Was de plek met water en zeep of gebruik wat ontsmettingsalcohol. Zo was je de laatste speekselresten van de mug weg, wat de jeuk wellicht al wat zal verminderen.

* Vervolgens kan je de huid wat kalmeren met ijs. Dat verdooft ook de zenuw die ervoor zorgt dat we dat jeukende gevoel waarnemen.

* Ook sommige huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen helpen. Zo kan je de plek inwrijven met wat citroen- of limoensap. Citroenzuur zorgt er namelijk voor dat de jeuk verzacht wordt. Ook honing of aloë vera kunnen je huid wat kalmeren.

* Is de jeuk echt te erg? Oefen dan met je nagel druk uit op de huid net rónd de muggenbeet. Dit zal de jeuk enigszins verzachten, zonder dat je de muggenbeet zelf openkrabt.

* Wat je ook doet, ga vooral niet krabben. Zo maak je de jeuk alleen maar erger, en bestaat de kans dat je de beet openkrabt, met lelijke wondjes en zelfs littekens tot gevolg.


Dit artikel verscheen eerder al op NINA.
22 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Najima

  Een beetje azijn in een kom op een nachtjastje en je hebt geen last van de muggen!

 • Vanessa Maenhaut

  Ik heb ook altijd erge last van muggenbeten, tandpasta opwrijven da helpt nog het beste vind ik

 • jacques dekimpe

  Vicks vaporub ende jeuk verdwijnt na 2 minuten.

 • Wim Van de Wygaert

  Wat zzn zever allemaal. Jammer genoeg is het enige dat werkt Deet. De rest werkt niet. Jammer voor de voorstanders van huis en tuin middeltjes. Wil je het testen? Kom bij ons aan de vijver zitten, tussen de lavendel, uweigen ingesmeerd met god-weet-wat. Ge houdt het er geen 5 min uit.

 • Mark Klaus

  Lavendelgeur houd muggen ver weg