SOS feestdagen: is het oké om liever geen cadeautjes te geven?

Thinkstock
De adventskalenders liggen alweer in de winkels en de eerste kerstversieringen en verlanglijstjes duiken al op. Maar wat als je eigenlijk liever helemaal geen pakjes geeft? Kan je dat vragen, of is dat echt not done?

Heb je echt nóg een geurkaars nodig? De kans is groot dat je daar naar alle waarheid 'nee' op kan antwoorden. Maar betekent dat ook dat je aan je gasten of familie kan vragen om de cadeautjes eens over te slaan? Volgens Myka Meier, etiquette-expert bij Beaumont etiquette kan dat wel degelijk. "Natuurlijk kan je vragen om eens geen geschenken te geven. Laat het alleen wel tijdig weten aan de rest van het gezelschap." Ook raadt ze aan om een reden te geven waarom je liever geen cadeautjes wil.

"Zeg hen dat je dankbaar bent voor de moeite en attenties, maar dat je het samenzijn meer apprecieert dan spullen. Is het een budgettaire overweging? Kom daar dan ook eerlijk voor uit. De kans is groot dat er meer mensen in hetzelfde schuitje zitten, en stiekem zelf ook opgelucht zijn."

Ook kan je alternatieven voorstellen. "Waarom niet allemaal iets knutselen of bakken voor elkaar, of bijvoorbeeld enkel cadeautjes kopen voor de kinderen? Op die manier heb je nog steeds de gezellige pakjestraditie, zonder dat er iemand te diep in de buidel moet tasten."
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Anna Vandenberg

    Cadeaus geven stamt van uit de tijd toen de mensen zichzelf nog weinig konden veroorloven en enkel voor speciale gelegenheden, kinderen kregen enkel met sinterklaas of kerst een cadeautje en konden het nog waarderen. Sommige geschenken worden 's anderendaags al te koop aangeboden. Het is louter commerce geworden of sociale druk, genoeg is genoeg. Ik geef wanneer iemand iets nodig heeft en zonder druk van buitenaf.

  • Thierry Vansweevelt

    Op internet vind je heel veel mooie diys die niets hoeven te kosten.

  • yves Strubbe

    Wij hebben reeds 20 jaar geleden beslist dat alleen de kleine kinderen nog cadeaus krijgen. En meestal werd ook afgesproken dat de geschenken gelijkaardig waren. Betekent dat het kind met alles kon spelen en niet het geschenk van de ene of andere hoger kon aangeschreven worden.