SOS brooddoosstress: dit bedrijf levert gezonde lunches aan de schoolpoort

Brutus
Tussen het zwemzakken vullen en tanden poetsen door is het een uitdaging om ook elke ochtend die kinderbrooddozen van een gezonde lunch te voorzien. Het Gentse bedrijf Brutus speelt daar op in, door een leverservice van lunchpakketten aan de schoolpoort te voorzien. Wat dacht je van een boterham met wortelhummus en zure room, een muffin van rode biet en een torentje van havermoutpoffertjes en aardbeien, bijvoorbeeld?

Wie het menu van de lunchpakketten van het Gentse leverbedrijf Brutus ('brooddoos' in het Gents) erop naslaat, zal spijt hebben dat hij niet meer op de schoolbanken moet plaatsnemen. Brutus stelt gezonde menu's samen voor brooddozen en levert die aan enkele Gentse schoolpoorten. "Warme maaltijden worden op school aangeboden, brooddozen niet. Maar als ouders het goed willen doen, kruipt daar tijd in die veel werkende ouders niet hebben. Die brooddoosstress wilden we bij ouders ­weg­nemen, " zo leggen de Gentse mama's Chantal Van Overstraeten (42) en Marie Coigné (35) van Brutus uit aan Het Nieuwsblad.

Auto van appel en druiven

Op het menu staan onder meer boterhammen met huisgemaakte kip curry, vleessalade of eiersalade, pindakaas en banaan, notenpasta en honing of geitenkaas en honing. Ook een portie groenten of fruit zit standaard in het pakket inbegrepen, met huisgemaakte dips bij of in de vrolijke vorm van een "auto van appel en druiven" of een rode bietenmuffin. Voor één maaltijd betaal je 3,6 euro tot 4,2 euro, of je kan een abonnement nemen van vier maaltijden vanaf 14,40 euro. Er is keuze tussen een gewoon en vegetarisch menu. Deze vrijdag starten de Gentse dames met hun leveringen, die ze voorlopig enkel op vrijdag naar drie Gentse scholen per fiets doen.

Lunch@school

Het initiatief van de twee Gentse dames is niet helemaal nieuw. In Mechelen startte cateringbedrijf Repas Catering eind vorig ook met een proefproject onder de noemer Lunch@School. Vanaf oktober zal dat project in zeven scholen definitief worden verdergezet. Daar ligt de focus ook op gezonde lunches met groenten en fruit, die in duurzame verpakkingen worden aangeboden. Je hebt er de keuze uit het basic menu van 3 euro per dag, of een iets uitgebreidere comfort menu van 3,5 euro.