Proefproject biedt rouwzorg aan huis voor wensouders

rv
Mensen die een kind verloren hebben, kunnen voortaan een beroep doen op zelfstandige vroedvrouwen voor rouwzorg aan huis. Het proefproject start begin 2017 en het Riziv betaalt alle kosten terug. Het nieuwe zorgnetwerk werd vandaag in Diest bekendgemaakt door het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen.

Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen heeft het thuiszorginitiatief rond rouw en verlies op poten gezet. Het heeft daarvoor zelfstandige vroedvrouwen opgeleid. "Vroedvrouwen mogen deze taak nu al opnemen, maar we zijn ervan overtuigd dat een rouwproces specifieke zorgen vereist. Professionele zorgverleners moeten beter worden opgeleid om ouders met verlies deskundig te helpen", zegt Shanti Van Genechten van het expertisecentrum. "Daarom hebben we een vorming van acht dagen ontwikkeld voor vroedvrouwen en andere zorgverleners."

Het proefproject biedt eerstelijnszorg, met medische en psychosociale hulp. "Ouders kunnen daarvoor terecht in provinciale kinderwenshuizen. Daar kunnen ze lotgenoten ontmoeten onder professionele moderatie en deelnemen aan schrijftherapie. Bij een nieuwe kinderwens staan onze consulenten klaar." De eerste vijftig kinderwensconsulenten studeren af in juni.

Het bestaande zorgnetwerk in Vlaanderen voor ouders die kampen met het verlies van een kind reikt volgens het expertisecentrum onvoldoende ver. "Ze vinden vaak hun weg niet naar de hulpverlening. Wij bundelen alle zorg en zetten ook in op preventie."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels