Exclusief voor abonnees

Permanent pendelen tussen twee ouders, wat doet dat met kinderen?

Fleur Harshagen (18) thuis bij haar vader (links buiten beeld) in het Nederlandse Lienden, met haar opa op de bank. Al vijftien jaar verplaatst Fleur zich tweemaal per week tussen de huizen van haar co-ouderende vader en moeder.
Katja Poelwijk Fleur Harshagen (18) thuis bij haar vader (links buiten beeld) in het Nederlandse Lienden, met haar opa op de bank. Al vijftien jaar verplaatst Fleur zich tweemaal per week tussen de huizen van haar co-ouderende vader en moeder.
Tot voor kort ging het zo: kinderen bleven na een scheiding bij hun moeder wonen. Met vaders was er een logeer- of bezoekarrangement. Maar steeds meer kinderen wonen nu na een scheiding bij beide ouders. Wat doet dat opgroeien in twee huizen, en de wekelijkse verplaatsing die daarbij hoort, met ­hen?

Op vrijdagen wordt Fleur Harshagen (18) wakker in haar bed in het Nederlandse Lienden, op zaterdagen in haar bed in Venlo. Niet omdat ze op kot zit, maar omdat Fleur en haar broer Quincy (17) zich tweemaal per week verplaatsen tussen de huizen van hun co-ouderende vader en moeder. Dat doen ze al vijftien jaar.

Permanent pendelen tussen twee huizen en twee gezinnen, vaak aangevuld met stiefouders, plus-, bonus-, hele of halve broers en zussen. Altijd wonen op twee plekken met bijbehorende verdwenen gymspullen, dubbele knuffels, verschillende opvoedstijlen, twee keer je verjaardag vieren en extra opa’s en oma’s. Hoe is dat eigenlijk?

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Isabelle Taveirne

    Ik spreek uit ervaring, constant pendelen tussen beide ouders, opletten wat je wel en niet mag vertellen over de andere ouder, constant je rugzak met kleren klaar... het was geen fijne jeugd. Het principe dat de ouders steeds over en weer gaan en de kinderen in hetzelfde huis blijven lijkt mij veel beter voor de kinderen maar is wellicht dan ook niet ideaal voor de ouders...