Exclusief voor abonnees

Onenigheid over de opvoeding, wat doe je dan?

foto ter illustratie
Getty Images/iStockphoto foto ter illustratie
Misschien fantaseer je zo nu en dan over de naderende zomervakantie. Lekker met het gezin naar de zon. Geen verplichtingen. Maar de vakantieperiode kan ook pittig zijn als je andere opvattingen koestert over de opvoeding dan je partner. Hoe vaak krijgen de kinderen een ijsje? Mag er ’s middags op de tablet worden gekeken? Hoe temper je de driftbui van je kleuter op een vol terras? De vraag is dan of je een potje gaat ruziemaken of je verlies neemt ten faveure van de gezinsharmonie. En hoe erg is het eigenlijk als ouders niet op één lijn zitten?

De Amerikaanse ontwikkelingspsychologe Diane Baumrind ontdekte dat er grofweg vier opvoedstijlen zijn: autoritair, autoritatief, permissief en verwaarlozend. Westerse pedagogen zijn het erover eens dat een autoritatieve opvoeding, die tussen een autoritaire (‘omdat ik het zeg’) en een permissieve (‘alles mag’) opvoedstijl in zit, het beste is. Deze vaders en moeders stellen duidelijke grenzen die ze onderbouwen met argumenten, maar ze houden tegelijkertijd oog voor de behoeften van het kind.

Je hebt 27% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Emi De graeve

    wat een luxeprobleem ! Bij mijn generatie was het mijn moeder die 't binnenshuis voor zeggen had in de opvoeding want mijn vader werkte hard. Als ze twijfelde aan iets twijfelde, dan moest ik het maar aan pa vragen. Driftbuien op een terras moesten ze niet onder kontrole brengen want er was toengeen geld om terrasjes te doen en er waren gelukkig ook geen tablets.

  • Gerd Van nieuwenhove

    Wat doe je als beide ouders autoritair zijn ? U afsluiten om te overleven ...... Arme pedagogen !