Exclusief voor abonnees

Oef, de lastigste week van het jaar voor pubers en hun ouders is bijna halfweg

De examens zijn gedaan, maar de vakantie is nog niet begonnen en we moeten nog wachten op de schoolresultaten

 Al die vrije tijd, in combinatie met de stress voor het schoolrapport en de vermoeidheid van twee weken studeren, kan voor behoorlijk prikkelbare kinderen én ouders zorgen.
Photo News Al die vrije tijd, in combinatie met de stress voor het schoolrapport en de vermoeidheid van twee weken studeren, kan voor behoorlijk prikkelbare kinderen én ouders zorgen.
De dagen zonder school, tussen de examens van de middelbare school en het begin van de grote vakantie, zijn veruit de lastigste week van het jaar - voor pubers én hun ouders. “Het is één grote chaos, want er zijn geen regels en geen opvang. We moeten daar toch eens goed over nadenken, hoe we dat béter aanpakken”, aldus kindertherapeute Marijke Bisschop.

De vermoeidheid slaat toe bij onze tieners, na twee weken schoolexamens. Maar plots is daar het zwarte gat van de week tussen het einde van de examens en het begin van de zomervakantie. Terwijl mama en papa nog in werkmodus zitten, blijven de kinderen thuis - op school moeten de leerkrachten delibereren en alle mogelijke initiatieven voor dagopvang, scoutskampen of de gezinsvakanties zijn nog niet begonnen. “Dus hangen de kinderen maar wat rond”, zegt kindertherapeute Marijke Bisschop. 

“Ze spreken af met vrienden en vriendinnen, slenteren door de stad, willen gaan shoppen en naar de cinema. Of ze hangen een hele dag in de zetel voor tv of voor de spelcomputer - één dagje mag dat gerust, maar liefst toch geen hele week. Er zijn helemaal geen regels meer. Dat zorgt soms voor excessen. Kinderen die vandalenstreken uithalen uit verveling, bijvoorbeeld.”

Feestje en BBQ in beschermd natuurgebied Kesselberg.
Vertommen Feestje en BBQ in beschermd natuurgebied Kesselberg.

Zo lieten jongeren deze week in beschermd natuurgebied Kesselberg bij Leuven bakken bier, lege flessen vodka, blikjes Cara-pils en andere rommel achter bij een illegaal kampvuur. Bovendien zorgt al die vrije tijd, in combinatie met de stress voor het schoolrapport en de vermoeidheid van twee weken studeren, voor behoorlijk prikkelbare kinderen én ouders - u hebt het, wanneer u het geluk hebt tieners in huis te hebben, dezer dagen ook wel ondervonden. “Als je merkt dat je kind stress heeft, is het misschien het juiste moment om erover te praten”, zegt Ilse De Block van De Opvoedingslijn. “Maar weet ook dat zo’n week met wat zenuwen en onzekerheid een prima manier is om met stress te leren omgaan. Dat is òòk belangrijk voor een kind. Tegelijk kan het ook geen kwaad dat je kind zich eens verveelt deze week. Verveling is vaak een bron van creativiteit. In dit geval: een manier vinden om van die verveling vanaf te geraken, en van de ambetante stress in afwachting van het rapport. Probeer daarom als ouder wat los te laten en deze week eens niét vol te plannen. Laat ze maar doen. Maar maak tegelijk ook goeie afspraken. Het kan geen kwaad om van je puber te vragen om een beetje te helpen in het huishouden - door de vaatwasmachine eens leeg te maken, bijvoorbeeld.”

Engelse systeem

Maar wat doe je eraan, dat de middelbare scholen al lang geleden de laatste schoolweek vogelvrij hebben verklaard? In lagere scholen hebben de kinderen deze week allemaal maar leuke uitstapjes - u moet maar eens gaan kijken in provinciedomeinen en pretparken hoeveel klein grut er in fluohesjes rondrent - maar in het middelbaar is het ieder voor zich. Sommige scholen voorzien wel opvang, maar dat is eerder pro forma dan dat de aanwezigheid van onze 13- tot 17-jarigen verplicht is. “Ik ben voorstander van het Engelse systeem. Als de vakantie begint op 1 juli, gaan de kinderen tot 30 juni naar school. Want de school staat tot de laatste dag in voor de opvang. Bij ons is dat allemaal maar wat opgeschoven, zonder dat er duidelijke regels in de plaats zijn gekomen. De vakantie begint nog altijd op 1 juli, dus beginnen de speel- en sportkampen bijvoorbeeld ook maar op 1 juli. Wij zijn toch ergens in de fout gegaan, vind ik: door zo’n week als deze, waarin de kinderen aan zichzelf overgeleverd zijn, is er alleen maar chaos gecreëerd. En chaos zorgt voor onrust. Voor ieders rust - zowel voor de ouders als voor de kinderen - zouden de regels duidelijk moeten zijn. Daar moeten we toch eens over gaan nadenken, hoe we dat beter georganiseerd krijgen.”
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pascale de meersman

  Ilse Verlinden : 100 % mee akkoord. Ik vind het zalig om mijn dochter van bijna 14 te zien genieten met vriendinnen. We zijn toch ook jong geweest niet.

 • Caroline Bex

  Catherine wil blijkbaar terug naar de middeleeuwen. Van zodra een meisje kan lezen, hop van school af en van de huismoeder leren hoe het huishouden te doen. Want alle jongens kunnen koken en meisjes niet... Domme redenering die nergens op gestoeld is!

 • Ilse Verlinden

  Voor onze kinderen van 15 en 12 zijn dat hele toffe dagen. Eindelijk terug met vrienden afspreken, naar feestjes, naar het pretpark, gaan zwemmen of gewoon wat rondhangen. Ik zie het probleem niet, kinderen hebben toch recht op,een aantal 'lege' dagen na de examens?

 • Catherine MISTIAEN

  Schaf de examens af. Er wordt veel te veel geblokt voor niets: goed kunnen begrijpend lezen is al voldoende. Moeders, blijf thuis en leer uw dochters handwerk en koken. In tegenstelling tot jongens, kunnen meisjes niet meer koken. Mannen kunnen al sinds de jaren tachtig perfect het huishouden runnen: allemaal autodidact. Maar vrouwen kunnen het niet vanzelf, blijkbaar.

 • willem merken

  En hoeveel zijn er al niet vertrokken op vakantie?