Exclusief voor abonnees

Oef, de lastigste week van het jaar voor pubers en hun ouders is bijna halfweg

De examens zijn gedaan, maar de vakantie is nog niet begonnen en we moeten nog wachten op de schoolresultaten

 Al die vrije tijd, in combinatie met de stress voor het schoolrapport en de vermoeidheid van twee weken studeren, kan voor behoorlijk prikkelbare kinderen én ouders zorgen.
Photo News Al die vrije tijd, in combinatie met de stress voor het schoolrapport en de vermoeidheid van twee weken studeren, kan voor behoorlijk prikkelbare kinderen én ouders zorgen.
De dagen zonder school, tussen de examens van de middelbare school en het begin van de grote vakantie, zijn veruit de lastigste week van het jaar - voor pubers én hun ouders. “Het is één grote chaos, want er zijn geen regels en geen opvang. We moeten daar toch eens goed over nadenken, hoe we dat béter aanpakken”, aldus kindertherapeute Marijke Bisschop.

De vermoeidheid slaat toe bij onze tieners, na twee weken schoolexamens. Maar plots is daar het zwarte gat van de week tussen het einde van de examens en het begin van de zomervakantie. Terwijl mama en papa nog in werkmodus zitten, blijven de kinderen thuis - op school moeten de leerkrachten delibereren en alle mogelijke initiatieven voor dagopvang, scoutskampen of de gezinsvakanties zijn nog niet begonnen. “Dus hangen de kinderen maar wat rond”, zegt kindertherapeute Marijke Bisschop. 

Je hebt 26% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pascale de meersman

  Ilse Verlinden : 100 % mee akkoord. Ik vind het zalig om mijn dochter van bijna 14 te zien genieten met vriendinnen. We zijn toch ook jong geweest niet.

 • Caroline Bex

  Catherine wil blijkbaar terug naar de middeleeuwen. Van zodra een meisje kan lezen, hop van school af en van de huismoeder leren hoe het huishouden te doen. Want alle jongens kunnen koken en meisjes niet... Domme redenering die nergens op gestoeld is!

 • Ilse Verlinden

  Voor onze kinderen van 15 en 12 zijn dat hele toffe dagen. Eindelijk terug met vrienden afspreken, naar feestjes, naar het pretpark, gaan zwemmen of gewoon wat rondhangen. Ik zie het probleem niet, kinderen hebben toch recht op,een aantal 'lege' dagen na de examens?

 • Catherine MISTIAEN

  Schaf de examens af. Er wordt veel te veel geblokt voor niets: goed kunnen begrijpend lezen is al voldoende. Moeders, blijf thuis en leer uw dochters handwerk en koken. In tegenstelling tot jongens, kunnen meisjes niet meer koken. Mannen kunnen al sinds de jaren tachtig perfect het huishouden runnen: allemaal autodidact. Maar vrouwen kunnen het niet vanzelf, blijkbaar.

 • willem merken

  En hoeveel zijn er al niet vertrokken op vakantie?