Nieuw op sociale media: 'kid shaming'

thinkstock
Ouders voelen zich vaak verantwoordelijk voor het slechte of ongepaste gedrag van hun kinderen. Toch schuiven ze die verantwoordelijkheid soms maar al te graag door naar hun kleintje. Zo duikt er via sociale media een nieuwe trend op: 'kid shaming'. Daarbij trekken mama of papa een foto van hun kind waaruit blijkt dat het kind zich fout heeft gedragen.

Een meisje houdt een papier voor zich waarop staat 'ik heb mijn eigen haar geknipt', een ander jongetje heeft duidelijk wat spijt dat hij twee dozen cornflakes op de grond gooide. Een baby maakte dan weer tijdens het stilste moment in de kerk erg veel lawaai... Al deze foto's en taferelen staan mooi te pronken op Twitter. En hoewel sommige kiekjes grappig zijn, blijft de vraag of dit spottend gedrag zomaar kan.

Laf?
Sommige noemen het dan ook een 'laffe vorm van pestgedrag' omdat het kind vaak niet weet wat er aan de hand is en vooral niet kan beslissen wat er wel of niet online geplaatst wordt. Het zijn trouwens niet enkel de kleintjes die op hun slecht gedrag gewezen worden. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten krijgen jongeren soms een groot reclamebord om hun lijf gemeten waarop te lezen staat dat ze bijvoorbeeld geld gestolen hebben en niet op die manier opgevoed zijn.

Ouders praten hun 'pestgedrag' vaak goed door te zeggen dat ze al alles geprobeerd hadden en dit de laatste optie was. Toch moet het ook gezegd worden dat er in de andere richting een beweging wordt gemaakt en ouders vaak het onderwerp van grapjes zijn.