Natuurlijk en pijnloos bevallen zoals Lady Kate: zo kan het

Thinkstock
Steeds meer moeders geloven dat zwangere vrouwen gebombardeerd worden met negatieve boodschappen over de geboorte. Tal van experts menen echter dat een bevalling niet pijnlijk hoeft te zijn. Bekende vrouwen springen mee op deze kar, zo zou Kate Middleton zich nu verdiepen in de wereld van bevallen onder zelfhypnose.

Bij de zogenaamde trend 'hypnobirthing' leer je dankzij zelfhypnose je mentaal te programmeren om te ontspannen tijdens de geboorte. Deze techniek wordt steeds populairder bij vrouwen die een pijnloze geboorte zonder medicatie willen. Kate zou zo een natuurlijke geboorte willen en is momenteel over de techniek aan het lezen, ze luistert ook naar cd's over hypnobirthing. De 28-jarige Britse Verity heeft dit ook gedaan bij de geboorte van haar zoon 20 maanden geleden. "Mijn bevalling was een pijnloze en vooral aangename ervaring. De geboorte heeft acht uur geduurd,  elke wee werd pijnlijker, maar ik voelde me er minder slecht bij naarmate de tijd verstreek. Want ik had het gevoel dat ze een functie hadden, ze brachten me telkens dichter bij de baby. Meteen erna vroeg ik me af wanneer ik nog eens zou kunnen bevallen."

Pijn en angst
Het idee dat een bevalling ook zonder pijn kan, is geen nieuwe theorie. De Britse gynaecoloog Grantly Dick-Read schreef 71 jaar geleden de handleiding 'Childbirth Without Fear'. Volgens hem is de pijn van de bevalling een gevolg van angst. Zijn werk ligt aan de basis van hypnobirthing. Het doel hiervan is de angst van het bevallen en de spanning bij een vrouw weg te nemen, die zou de ervaring minder pijnlijk moeten maken.

Expert Nicole Page Croft, auteur van 'The Good Birth Companion', gelooft dat de meeste vrouwen die zeggen dat ze geen pijn hadden bij de bevalling, dit simpelweg anders ervaren. "Je moet het niet vergelijken met de pijn van een gebroken voet, maar zien als de pijn die een sportvrouw krijgt tijdens de training. Deze helpt je iets te bereiken."

De zwangere Britse Kate Middleton.
Photo News De zwangere Britse Kate Middleton.

Hormonen
Psychologe Sarah Ockwell-Smith geeft les in hypnobirthing. "Angst heeft impact op de bevalling. Het hormoon oxytocine zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt en je baarmoederhals breder wordt, waardoor de baby naar beneden beweegt. Het zorgt voor een roes, maar wanneer je angst hebt, verstoort adrenaline de productie van dit hormoon. De pijn van angst zit niet alleen in je hoofd, het is echte lichamelijke pijn. Maar je moet onthouden dat een bevalling ook zonder kan. Eens je lichaam adrenaline begint aan te maken, is het proces nog moeilijk omkeerbaar."

Instinct
Ook raden daarom vroedvrouwen thuis te bevallen. Oxytocine wordt aangemaakt in een warme, rustige en donkere omgeving, niet in een goed verlichte kamer waar veel mensen rondlopen. Zelfs tegen een vrouw praten kan de productie van oxytocine verstoren. De Britse prenatale yogalerares Natalie Meddings zegt dat vrouwen vergeten zijn op hun instinct te vertrouwen bij de geboorte.

Niet altijd mogelijk
"Toch is zelfhypnose niet voor iedereen weggelegd, het kan ook geen complicaties voorkomen. Bij sommige vrouwen zijn de weeën toch nog altijd pijnlijk, omdat haar baarmoederhals niet voldoende rekt, wanneer dit het geval is, zit er niets anders op met pijnmedicatie te bevallen. "