Moet je jouw kind betalen voor huishoudelijke klusjes?

Thinkstock
We weten al vanaf welke leeftijd we huishoudelijke taakjes mogen doorschuiven naar onze kroost, nu is alleen de vraag: moeten we hen daar ook voor betalen of niet? Experten verdiepten zich in de kwestie. 

Uit een onderzoek van T. Rowe blijkt dat 83% van de ouders vindt dat ze hun kinderen moeten betalen voor het uitvoeren van huishoudelijke taken. Experten zien dat echter anders. Zo schrijft Ron Lieber's in zijn boek The Opposite of Spoiled dat kinderen geen geld horen te krijgen in ruil voor het uitvoeren van huishoudelijke klusjes. Hij stelt dat het krijgen van geld en het uitvoeren van een opgedragen taak los staan van elkaar. Enerzijds omdat een kind kan beslissen het geld niet nodig te hebben en daardoor geen nuttige reden ziet in het uitvoeren van de taak, anderzijds omdat het krijgen van een zakcentje gebruikt moet worden als leermiddel. "Als ouders niet betaald krijgen voor huishoudelijk werk, waarom kinderen dan wel?", stelt hij zichzelf de vraag. Ook Jane Nelsen, schrijfster van Positive Discipline A-Z,  deelt die mening. "Zakgeld is een manier voor kinderen om te leren omgaan met geld, maar mag niet gebruikt worden als betaling voor routinekarweien." Een kind moet dus thuis de handen uit de mouwen steken omdat dat het juiste is om te doen, niet omdat er geld mee gemoeid is. 

Krijg jij het niet over je hart en wil je je kind wel met een zakcentje bedanken voor de hulp, dan stelt financieel experte Lauren Greutman het volgende voor: "Geef je kind een beloning die overeenstemt met de aard van het klusje. Zo krijgt mijn zoon 25 cent voor het buitenzetten van het vuilnis en 5 dollar voor het schrobben van de keukenvloer op handen en knieën. Regelmatige alledaagse taken zoals de afwas zijn dan weer onbetaald. Taken waarvoor ik een vreemde ook zou betalen, zoals het gras afrijden, worden uiteraard wel gecompenseerd." Sommige ouders moedigen hun kinderen ook aan om zelf op zoek te gaan naar klusjes en daarvoor een prijs te noemen, als een manier om ondernemerschap te stimuleren.

Het kortste eind

Hetzelfde onderzoek toonde eveneens aan dat 34% van de ouders hun kinderen helemaal nooit (zak)geld geeft, maar ook daar trekken ze volgens experten aan het kortste eind. Om te leren fietsen, heb je een fiets nodig. Om viool te leren spelen, heb je een viool nodig. Dus heb voor het leren beheren van geld vanzelfsprekend ook geld nodig. Zelfs huishoudens die krap bij kas zitten, worden aangemoedigd om een klein deel van het budget - dat sowieso al naar de kinderen zou gaan- te vervangen door zakgeld dat ze zelf kunnen beheren.




13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  Later gaan ze ook geen centen krijgen voor dagelijkse huishoudtaakjes, dus waarom nu wel? Je kweekt zwakkelingen als je ze leert dat ze voor elke prul cash moeten krijgen. Iedereen ruimt zijn eigen rommel op, om te beginnen. En wanneer het zaterdag kuisdag is - want mama en papa werken fulltime - dan draagt iedereen zijn steentje bij. Mannen van een jaar of 10 een uurtje laten helpen met kuisen, opruimen ... is echt geen kindermishandeling, integendeel.

 • Eida Lam

  En Marc Spandel, het is niet mijn schuld dat uw ouders u niet afdoende hebben voorbereid op het leven als volwassene, dus als u nu hulpbehoevend bent omwille de onkunde van uw eigen ouders dan moet u naar uw eigen ouders kijken ipv naar mensen die dat wel doen. Maar ik snap heus wel dat het veel aantrekkelijker is om het eeuwige slachtoffer uit te hangen. Dat is gemakkelijker. De weg van de minste weerstand.

 • Eida Lam

  Mustafa, ik heb uiteraard maar te raden naar uw alternatief maar volgens mij is dat zoiets a la met neven en nichten trouwen om familiaal geld te beheren? Als dat uw alternatief is dan doet u maar, maar achteraf ook niet klagen ;)

 • Eida Lam

  Mustafa, dat kan jij wel zeggen , maar ik hoor u alleen maar kritiek hebben op anderen, een alternatief aanrijken doe jij niet.

 • Birgit Cee

  Als wij thuis niet wilden meehelpen kregen we een pak op de broek. Dat heette 'opvoeden' en dat begrip mag dringend heruitgevonden worden.