Met deze trucjes bespaar je makkelijk tientallen euro's in de supermarkt

thinkstock
Het is toch altijd bijzonder snel gebeurd: een doos cornflakes hier, een pak koeken daar, nog wat drank en een lekker stukje vlees en voor je het weet, swingt die rekening in de supermarkt weer de pan uit. Oeps. Geen nood, want wij hebben dé oplossing om volgende keer met minder onnodige aankopen in je winkelkar en meer in je portefeuille buiten te stappen.

Koop een deel van je fruit en groenten op de diepvriesafdeling

Heerlijk hoor, die aardbeien! Maar de kans is groot dat je voor een bakje voorlopig nog steeds zo'n 5 euro neertelt. Tot het echte aardbeienseizoen begint, koop je ze dus beter ingevroren. Niet alleen zijn die minstens even lekker - fruit wordt namelijk pas ingevroren wanneer het op zijn best is - ze blijven ook langer goed én kosten heel wat minder. Dat geldt trouwens niet alleen voor aardbeien, ook bessen, broccoli en boontjes kan je perfect op de diepvriesafdeling kopen.

Koop geen bulk

Ja, natuurlijk is het verleidelijk om meteen vijf avocado's mee te nemen als je er eentje gratis krijgt, maar wees even realistisch: ga je die echt allemaal op tijd opeten? Of is de kans groot dat er eentje op het einde van de week in de vuilnisbak belandt? Koop dus beter gewoon precies het aantal dat je nodig hebt, zo bespaar je enkele euro's én zeg je nee tegen voedselverspilling.

Weg met overtollig gewicht

We weten allemaal nog goed hoe Geert in het eerste seizoen van 'Blind Getrouwd' de steeltjes van zijn mandarijntjes plukte om toch maar te besparen op het gewicht. Wel, echte koopjesjagers kunnen met hun bladgroenten hetzelfde doen. Kroppen sla, spinazie en andere bladgroenten worden immers vaak natgespoten zodat ze langer vers blijven. Door het overtollige water er eerst even af te schudden en dan pas te wegen, heb je toch weer een klein beetje bespaard.

Val niet voor kortingen

Was je niet van plan om met zes potten nutella naar huis te gaan? Doe het dan ook niet, ook al zou je er plots twee gratis krijgen. Laat je niet verleiden door kortingen van producten die je anders niet gekocht zou hebben. De kans dat je ze op tijd gebruikt is klein, en je geeft meer geld uit dan gepland.

Weet waar je moet kijken

De dure merken vinden zich vaak precies op ooghoogte, terwijl de goedkope opties en huismerken vaak wat lager of hoger staan, zodat je er al sneller overheen kijkt. Laat je niet vangen, en zoek even totdat je de beste prijs gevonden hebt. Op het einde van je supermarktrit tellen al die kleine bedragen immers behoorlijk op.

'Vegetarische vrijdag'

Vlees zorgt er in de meeste huishoudens al snel voor dat de rekening behoorlijk oploopt. En alle initiatieven als 'Dagen zonder vlees' ten spijt, vaak zijn een aantal gezinsleden er niet zo happig op om hun stukje vlees vaarwel te zeggen. Wat je wél kan doen, is één vegetarische dag in de week inlassen. Zo blijft iedereen tevreden, en ligt die rekening wel een stuk lager. En het is nog eens beter voor je ecologische voetafdruk ook.

Sluit je ogen aan de kassa

Nu ja, niet echt, je moet immers op de één of andere manier toch die aankopen op de band krijgen en je pincode kunnen intoetsen. Maar probeer wel zo veel mogelijk voor je uit te kijken en de aanbiedingen aan de kassa te negeren. Die spelen namelijk precies in op datgene waar de meeste mensen snel zin in hebben (hallo, Snickers) én ze zijn belachelijk overpriced. Niet doen dus!