Maar liefst 1 op de 10 zwangere vrouwen verliest moederschapsverlof door ziekte

-
unsplash -
Vrouwen die in de laatste zes weken van hun zwangerschap ziek worden, kunnen na hun bevalling minder tijd doorbrengen met hun baby. Dat hebben ze te danken aan ‘het systeem’, dat zegt dat ziektedagen die worden opgenomen tijdens deze periode verplicht gelden als moederschapsverlof.

Aanstaande moeders beschikken over 15 weken moederschapsverlof. Hiervan moet er minstens 1 week voor de bevalling worden opgenomen, al kunnen dat er ook zes zijn. De overgebleven weken (14 in het beste geval, 9 in een minder gunstig scenario) worden automatisch na de bevaldatum geplakt. Wie ziek wordt in de zes weken voorafgaand aan haar bevalling, ziet zo dagen of zelfs weken aan haar neus voorbijgaan. En dat zijn heel wat vrouwen, zo blijkt uit cijfers die het ABVV opvroeg bij het Rekenhof. Maar liefst 10 procent van de Belgische zwangere vrouwen verliest moederschapsrust door ziekte.

Daarnaast is het voor 1 op de 3 vrouwen verplicht om negen weken na de bevalling al opnieuw aan het werk te gaan. Dat is bijvoorbeeld het geval voor vrouwen die een zogenaamd ‘risicoberoep’ uitvoeren, waarin het verboden is om (hoog)zwanger te werken.

Vakbonden ABVV, ACLVB en ACV, de Gezinsbond, De Vrouwenraad en de Socialistische en Christelijke Mutualiteiten willen daar verandering in brengen en schreven samen een brief aan de partijvoorzitters met de vraag om de wet aan te passen. Zo willen ze ervoor zorgen dat iedereen evenveel verlof heeft na de bevalling.

“Gun mama’s rust”, schrijven ze in hun brief. “Het zet vrouwen aan om zo lang mogelijk met dikke buik voort te werken, zelfs al geven lichaam en dokters andere signalen. Moeders met een zwakkere gezondheid worden dubbel zo hard getroffen omdat ze na de bevalling sneller terug aan de bak moeten. Dit komt ook de werkgevers niet goed uit, want de kans bestaat dat zulke mama’s sneller uitvallen.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andrea Claes

  Het is hier belachelijk weinig in vergelijking met andere Europese landen. Een week voor je bevallingsdatum moeten stoppen is idioot, geef mensen toch de keuze. Ik ben van al mijn kinderen na mijn uitgerekende datum bevallen en heb me dus nog lang thuis zitten vervelen tot het eindelijk zo ver was en had dan nog maar 12 à 13 weken na de geboorte. En ziektedagen als zwangerschapsverlof laten tellen is al helemaal belachelijk.

 • Maureen Vanderstraeten

  Ook mag er dringend verandering komen in de verdeling van ouderschapsverlof! Zo wordt vb mijn kind gediscrimineerd omdat ik bam ben. Ze zouden dat verlof per kind moeten geven niet per ouder, zo kunnen ouders het zelf verdelen. Mijn kind is toch niet minder waard dan een van een koppel maar zo lijkt het wel omdat ik maar de helft tijd mag spenderen met mijn kind in zulk verlof, net als de kraamhulp die de mutualiteit deels terug betaald. Koppel heeft recht op het dubbel uren, kind heeft ook rech

 • paul piens

  Als men de wet verandert, benadeelt men de vrouwen die zo lang mogelijk werken tot bijvoorbeeld 1 week voor de bevalling. Nu heeft iedereen 15 weken, bij een wetswijziging zullen er vrouwen zijn met 15 weken verlof en vrouwen met 20 weken. Is dat dan eerlijk?

 • Maureen Vanderstraeten

  Hoog tijd dat daar wat in veranderd. In Zweden mogen moeders zelfs 1 jaar thuis blijven bij hun baby n'a de bevalling

 • Luc Schoofs

  Eigenaardig, werknemers verliezen vakantie , en werkgevers moeten altijd deze ziekte betalen...