Met dit eenvoudige trucje worden je tomaten lekkerder

THINKSTOCK
Vind je ook dat de tomaten die je in de supermarkt koopt smaken naar... niets? Daar kan je iets aan doen. Een studie toonde aan dat je tomaten beter smaken als je ze eerst in warm water dompelt. Opgelet: dit lukt enkel met onrijpe tomaten.

Dokter Jinhe Bai, chemicus verbonden aan het Amerikaanse ministerie van Landbouw, vroeg zich af of het koeltransport verantwoordelijk was voor de platte smaak van tomaten in de supermarkt. Samen met zijn collega's ontdekte hij dat het kort opwarmen van de tomaten, voor ze gekoeld worden, hun smaak ten goede komt. De studie werd gepubliceerd in vakblad Food Science Technology.

Proefkonijnen

Groene tomaten werden vijf minuten in water van 50 graden ondergedompeld. Daarna koelden ze af tot kamertemperatuur alvorens ze gekoeld werden tot de temperatuur die normaal gehanteerd wordt bij koeltransporten. De tomaten werden vervolgens voorgeschoteld aan 21 vrijwillige proevers, die de tomaten moesten beoordelen. Veertien onder hen vonden dat de behandelde tomaten een betere smaak hadden.

Deze truc werkt niet met tomaten die al rijp zijn. "Integendeel: het opwarmen of afkoelen van rijpe tomaten kan hun smaak onherroepelijk verknoeien", aldus dokter Bai.

Grotere weerstand

Volgens de vorsers bevordert het opwarmen en vervolgens afkoelen van onrijpe tomaten de weerstand van de tomaat tegen de 'koelkwetsuren' die voor het verlies van smaak zorgen.

"Het warme water heeft geen enkel negatief effect. Het zal helpen bij het doden van schimmels en bacteriën op de vrucht", geeft Bai nog mee.