Leerlingen Steinerscholen presteren slechter in het hoger onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) als studiogast bij VTM Nieuws op 9 februari 2020.
VTM Nieuws Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) als studiogast bij VTM Nieuws op 9 februari 2020.
Leerlingen uit Steinerscholen hebben in het hoger onderwijs een lager studierendement dan de gemiddelde afgestudeerde uit het algemeen secundair onderwijs (ASO). Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Roosmarijn Beckers. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Steinerscholen winnen aan populariteit. De voorbije zes schooljaren is het aantal inschrijvingen voor het secundair onderwijs bij de Federatie Steinerscholen met zo'n 24 procent gestegen. Critici hebben wel vragen bij de effectiviteit van de methodeschool, met name op het vlak van de leerwinst van leerlingen. De Vlaamse regering weigerde ook om de Steinerscholen een uitzondering toe te staan op de eindtermen. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is daarvoor in gesprek met de Federatie Steinerscholen. 

Lees ook: De steeds populairdere steinerscholen: vloek of zegen voor het onderwijs in Vlaanderen? (+)

De cijfers

Uit cijfers die Vlaams Belang-parlementslid Roosmarijn Beckers heeft opgevraagd, blijkt nu ook dat effectief veel afgestudeerden uit Steinerscholen niet doorstromen naar het hoger onderwijs. Zo stapt maar 44 procent van de leerlingen uit de ASO-variant van het Steineronderwijs in een academisch gerichte bachelor, terwijl dat voor andere ASO-leerlingen gemiddeld bijna 68 procent is. 

Verder blijkt dat de Steiner-leerlingen een lager studierendement hebben. Het studierendement is de verhouding van het aantal verworven studiepunten tegenover het totaal aantal opgenomen studiepunten. "Hun studierendement ligt met 71,44 procent in de professionele en 60,8 procent in de academische bachelor duidelijk onder de Vlaamse gemiddeldes van respectievelijk 81,1 en 68 procent", zegt Beckers. 

"Er wordt in het Steineronderwijs gewoon te weinig gefocust op het aanleren van kennis en dat is nefast voor de verdere studiekansen van hun leerlingen alsook voor hun opties op de arbeidsmarkt. Ik kreeg ook al verontrustende signalen van ouders die hun kinderen in een Steinerschool hadden ingeschreven, maar die daar na enkele maanden op terugkwamen omdat hun kinderen zelf zegden dat ze op school te weinig leerden", reageert Beckers. 

Eindtermen

Paul Buyck, woordvoerder van de Vlaamse Federatie Steinerscholen (VFS), benadrukt dat de schoolbesturen van de middelbare steinerscholen volop in gesprek zijn met het kabinet van minister Weyts rond de ingediende, vervangende eindtermen van de steinerscholen. “We weten dat de minister het belangrijk vindt dat het kenniselement enerzijds en de evalueerbaarheid van de nieuwe onderwijsdoelen anderzijds daarbij voldoende aandacht moeten krijgen voor een domeinoverschrijdende doorstroomrichtingen”, aldus Buyck. “De minister heeft vanuit die optiek gereageerd op de parlementaire vraag en wij konden ons erin vinden dat er een aantal verbeteringen konden aangebracht worden.”

De opmerking rond de studieresultaten moet volgens de federatie gekaderd worden in het gegeven van de modernisering van het secundair onderwijs. “De steinerscholen zijn de voorbije twee jaar internationaal volop bezig geweest met de herprofilering van de steinerpedagogie. In Vlaanderen hebben we die oefening ook toegespitst op de modernisering van het middelbaar onderwijs in Vlaanderen. De nieuwe gelijkwaardige eindtermen die de steinerscholen hebben ingediend, komen in die zin tegemoet aan die herprofilering, maar ook aan de fundamenten van ons pedagogisch project zoals het belang van creatief, innovatief denken en de brede persoonlijkheidsvorming die wij hoog in het vaandel voeren”, aldus Buyck.

Berekening doorstroomcijfers

Onderwijs draait volgens hem niet alleen om cognitieve ontwikkeling. “Het cognitieve is belangrijk maar het creatieve en het sociaal-emotionele ook. In die zin is het nu niet gepast om met cijfers van het verleden een reorganisatie voor de toekomst te analyseren”, reageert Buyck. Volgens de woordvoerder moeten alle studierichtingen de kans krijgen om op basis van de nieuwe eindtermen en de nieuwe plaats in de matrix de komende zes jaar zich aan te passen. “Eigenlijk kunnen we pas ten vroegste binnen 10 jaar, als alles volledig uitgerold is, mogelijke effecten evalueren”, aldus Buyck.

De steinerscholen vragen al langer dat de doorstroomcijfers op een andere, meer volledige manier zouden worden berekend. “Door zich alleen te focussen op de generatiestudenten worden al diegenen die na het middelbaar een jaar naar het buitenland gaan niet meegeteld. En dat zijn er in de steinerscholen juist bijzonder veel. Dat jaar buitenland is van ongelooflijke betekenis voor deze studenten. Het is erg wrang steevast te moeten vaststellen dat zij als ‘niet geslaagd’ worden beschouwd”, besluit de woordvoerder van de federatie. 
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pierre Verpriest

  Is logisch Steiner gaat vooral over mondeling sterk zijn , discussies aangaan , je niet laten doen. Ons onderwijs is vooral gebaseerd op zoveel mogelijk kennis in uw hoofd steken.Volledig voorbijgestreefd, kennis vind je via google.

 • Jan Hendrickx

  misschien nog wat gaan spijbelen voor het klimaat?

 • Martin Van Lersberghe

  de Belgische scholen, ooit de trots van België, behoorde ooit tot één van de beste ter wereld en toch lukt het de opéénvolgende ministers om er een puinhoop van te maken!

 • ivan DEJONGHE

  dat heb je met wekelijks te brossen op school voor het klimaat

 • Bert Boedts

  geert landsman , u zegt het zijn niet die met de beste punten die daarom best presteren ,en u verwijst naar industrie en groten der aarde ,u hebt gelijk , de industrie gaat achteruit ,en de groten der aarde doen niks dan de wereld nog verder kapot maken ,dus zal toch iets te maken hebben met punten en studeren ,noord-korea een gek, usa trump marrionet van wapenlobby en rijken , rusland onder nog steeds gecamoufleerde kgb enz enz ,laat me lachen ,DE groten der aarde