Krokusvakantie: 6 frustraties die elke ouder kent

Thinkstock
Voor wie kinderloos door het leven gaat, is deze week niet bijster speciaal. Alle ouders moeten deze week echter nog meer rekening houden met hun spruiten dan anders. Jawel, het is krokusvakantie: een rustpunt voor de kinderen, maar zowat de vermoeiendste week voor ouders. Deze zes frustraties zullen heel herkenbaar zijn:

De krokusvakantie duurt amper een week, wat te kort is om echt ergens naartoe te gaan. En je probeert je geld en vakantiedagen toch wat op te sparen voor de kerst-, paasvakantie en de zomermaanden. Dus wordt het een week van jongleren tussen werk en de kinderen bezighouden, en dat met de slechtste timing ooit. Half februari betekent druilerig weer, dus buiten spelen is grotendeels uitgesloten. En daarnaast zijn ze intussen al helemaal uitgekeken op hun kerstcadeaus, en ben jij vergeten hoe het voelt om zelfs naar het toilet te gaan met twee verveelde kinderen in je kielzog.

Sport- en andere kampen zijn een oplossing, maar die kosten dan weer geld en je was dit jaar weer net te laat om een plaatsje te reserveren. Je bent immers niet de enige ouder voor wie deze week slecht uitkomt. Daarnaast genereren zo'n kampen heel wat extra was (proper blijven blijkt onmogelijk) en je oogappel haat het toch om ernaar toe te gaan.

Je kan je kind ook altijd bij een van zijn vriendjes laten spelen, en dan heb jij een paar uurtjes de tijd om wat werk te verzetten en het huishouden wat vooruit te helpen. Maar voor wat hoort wat, dus zit je een van de dagen gegarandeerd met meerdere kinderen in je huis. En die moet je bezig houden, iets te eten geven en ervoor zorgen dat ze intussen geen ruzie maken...

Thinkstock
Thinkstock

Je wéét dat het geen goed idee is om je kind de hele dag voor de tv of tablet te zetten, dus probeer je een aantal educatieve of actievere momenten in te lassen (want het is niet alsof ze zichzelf kunnen bezighouden, laat staan nuttig). Denk maar aan een bordspel, een uitstapje naar het park, of misschien samen koken. Maar vaak heeft je kind toch geen zin om dit te doen, en stiekem kan jij ook wel leukere dingen verzinnen...

... dus heeft je spruit 's avonds vaak een digitale overload van een teveel aan bewegende beelden en digitale schermen. En probeer ze dan maar eens rustig in bed te krijgen.

Nu de kinderen eens een weekje vrij hebben, is het ook het moment om al die vervelende taakjes te doen waar je anders geen tijd voor hebt. Ze moeten naar de kapper, de tandarts, er moeten dringend nieuwe schoenen gekocht worden en is die jas intussen ook niet erg versleten? Natuurlijk vinden je gasten geen enkele van die uitstapjes leuk, maar je hebt ze al zo lang mogelijk uitgesteld. Na twee dagen kijk je al uit naar het einde van de vakantie. Misschien toch maar de schoonouders eens bellen?