Kotstudent kost bijna 14.000 euro per jaar: met deze tips druk je kosten

Getty Images/Image Source
De kostprijs van een student die op kot gaat, bedraagt gemiddeld 13.792 euro. Dat bedrag omvat alle studiekosten en de leefkosten van een heel jaar, zo berekende het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) van de Thomas More-hogeschool vorig jaar. Voor studenten die thuis blijven wonen, bedraagt de rekening gemiddeld 9.189 euro. Benieuwd hoe je de kosten kan drukken? Wij vroegen het aan CEBUD en Brik, de servicedesk voor studenten in Brussel.

“Een van de belangrijkste tips die ik kan meegeven aan studenten is om aan te kloppen bij de dienst Studentenvoorzieningen van je eigen hogeschool of universiteit, ook wel gekend als stuvo’s”, steekt Ilse Cornelis, onderzoeker bij CEBUD van wal. “Zij hebben een ruim aanbod aan advies en dienstverlening rond financiën (extra financiële steun, voorschotten op studietoelagen ...), huisvesting, eten en drinken, sport, cultuur, mobiliteit, psychosociale ondersteuning en juridisch advies. Aarzel dus zeker niet om bij hen langs te gaan als je met vragen zit.”

“Een andere hulplijn omtrent financiën voor studenten, is www.centenvoorstudenten.be. Daarop vind je alles over studiefinanciering, studiebeurzen, werken als student, belastingen en dergelijke”, aldus Cornelis.

Daarnaast zijn er volgens Cornelis en Aline Peeters van Brik nog tal van kleine tips die je in acht kan nemen om de kosten als student zoveel mogelijk te drukken.

Algemeen:

- Maak eens een uurtje vrij om een overzicht te maken van wat je als ‘inkomsten’ hebt en wat je allemaal moet/kan betalen. Heb je meer inkomsten dan uitgaven? Fijn, dan heb je nog ruimte voor leuke uitgaven of om te sparen. Kom je geld tekort? Dan zal je je uitgaven moeten aanpassen aan je inkomen. Je kan ook zorgen voor meer inkomen door te werken.

- Een vakantiejob tijdens de zomer geeft misschien ruimte voor luxe-uitgaven zoals een nieuwe smartphone of laptop.

- Zie je iets in de winkel dat je heel graag wil hebben? Koop het item niet onmiddellijk en denk er een paar dagen over na. Als je dan nog altijd overtuigd bent dat je het echt nodig hebt, ga je terug naar de winkel om het te kopen.

Vrije tijd:

- Gebruik zoveel mogelijk je studentenkaart om korting te krijgen: in de bioscoop, musea, zwembad of kapper kan je vaak goedkoper terecht als student.

- Als student kan je in de meeste gevallen bij je universiteit of hogeschool een sportkaart/sportsticker kopen waarmee je voordelig kan sporten.

Voeding:

- Kant-en-klaarmaaltijden zijn een aanslag op je portemonnee en ze bevatten meestal veel meer zout, vet en bewaarmiddelen dan je nodig hebt. Zelf koken is meestal goedkoper én gezonder en als je te veel hebt, kan je overschotjes invriezen voor een volgende keer.

- Door het maken van een weekmenu moet je minder eten weggooien en kan je vooraf nadenken hoe je restjes van de ene dag op een andere dag kan gebruiken.

- Kies niet voor A-merken, maar voor de huismerken van onder andere Aldi, Delhaize en Colruyt of eet in de studentenrestaurants.

- Maak boodschappenlijstjes met bijvoorbeeld MyShopi, zo vermijd je om te veel te kopen of hou een potluck waarbij iedereen iets meeneemt om te eten.

- Red eten! Je kan via overschotten van handelaars en restaurants kopen tegen een klein prijsje. Zo bespaar je geld en werk je mee aan de strijd tegen voedselverspilling. Too Good To Go is een voorbeeld van zo’n app.

- Koken met verse kruiden zoals basilicum, peterselie, bieslook, munt … is duur als je de kruiden in de winkel aankoopt. Waarom kweek je de kruiden niet gewoon zelf? Daar heb je echt geen tuin voor nodig. Vaak is wat aarde, zaad en een stel potjes al voldoende. 

Kleding:

- Retro is in! Koop je kleren in een tweedehands winkel of online. Je kan ook ruilen met vriend(inn)en.

- Spullen die je niet meer nodig hebt, kan je verkopen via tweedehandssites, apps als Vinted of op beurzen en rommelmarkten.

Andere:

- Kijk eens na of je telefoonabonnement het meest voordelig is voor de manier waarop jij je telefoon gebruikt. Je kan via www.bestetarief.be opzoeken wat voor jou het voordeligst is.

- Je kamer opfleuren? Adopteer eens een plant uit het plantenasiel.

- Zoek uit of vraag na of je via je school of studentenvereniging tweedehands studieboeken kan aankopen. Vaak bestaan er ook Facebookgroepen waar studenten hun boeken te koop aanbieden.

- Neem voor korte verplaatsingen de fiets of ga te voet. In veel studentensteden kan je ook studentenfietsen huren of gebruik maken van een deelfiets.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi Hergersberg

  Bij mij was het de keuze : ofwél studeren, ofwél niks. Studeren is een full-time bezigheid. Ik ben voorstander van numerus clausus en het vervangen van alle studiebeurzen door studieleningen. Drastisch misschien maar besparend en het niveau van ons onderwijs zal er op vooruitgaan :-)

 • flip van morgen

  Als dat werkelijk zoveel zou kosten zouden er veel minder studenten zijn waar halen ze het vandaan.

 • Anne Onsia

  Neen, als ze niet studeren moet je niet 'eten en kledij en vrije tijd ook allemaal betalen', want dan gaan ze gaan -hopelijk- werken en verdienen ze hun eigen geld. Dus het kost wél 14k om ze op kot te laten studeren, alleen kost het geen 14k extra tov ze gewoon thuis te hebben. Maar als ze hun eigen inkomen hebben dan heb je wel 6 à 7k extra over elk jaar.

 • Marcus Vadis

  Dat is wel erg overdreven. Bepaalde zaken moet je daar niet gaan bijtellen he.

 • Katrien Dewit

  Op kot of thuis, ze moeten toch eten, drinken en gekleed zijn. Studentenjob ok maar niet ten koste van je studie, zoveel mogelijk studeren om zo snel mogelijk je diploma te halen.