Kieskeurige eters in huis? Daar kunnen ze zelf niet aan doen

thinkstock
Heb je je net urenlang uitgesloofd in de keuken om een gezonde maaltijd op tafel te zetten, zit je kroost met lange tanden aan tafel. Al doen ze dat echt niet met opzet, het ligt gewoon aan hun genen.

Geen nood, het heeft dus niets met een slechte opvoeding te maken, of gewoon een moeilijk kind: sommige kinderen zijn nu eenmaal met kieskeurigheid geboren, terwijl anderen moeiteloos de meest exotische dingen naar binnen spelen.

Eetdagboek
Wetenschappers van het University College in Londen komen tot die conclusie nadat ze 1.921 Britse gezinnen met een zestien maanden oude tweeling analyseerden. De ouders kregen de opdracht een dagboek bij te houden over de eetgewoonten van hun kinderen, en dan vooral hoe kieskeurig ze waren en of ze gemakkelijk bereid waren om nieuwe dingen te proberen.

Eén derde van de tweelingen was eeneiig en dus identiek qua genen. De andere tweelingen waren twee-eiig, en hadden dus geen identieke genen, maar deelden - zoals de meeste broers en zussen - ongeveer de helft van hun genen.

Genetisch bepaald
De bevindingen van het onderzoek werden gepubliceerd in het Journal of Child Psychology and Psychiatry. En die waren op z'n minst opvallend te noemen: kieskeurigheid kwam namelijk vaker voor bij beide leden van de eeneiige tweeling dan bij beide leden van de twee-eiige tweeling. Volgens de onderzoekers toont dat aan dat de kieskeurigheid van kinderen genetisch bepaald is.

Welke genen precies verantwoordelijk zijn voor de lange tanden, is nog onduidelijk. Al is het wel zeker dat de genen die bepalen hoe goed kinderen proeven, ruiken en welke smaken ze onderscheiden zeker van tel zijn.