Jongvolwassenen die weer naar Hotel Mama verhuizen zijn vaak ongelukkig

Getty Images
Voor het eerst alleen wonen: er is haast niets zo spannend. Je eigen stek inrichten, bepalen wat de pot schaft en lekker doen en laten wat jij wil. Het klinkt erg aanlokkelijk voor velen, maar toch willen steeds meer Europese jongeren te gast blijven in Hotel Mama, of komen ze zelfs terug nadat ze een tijdje alleen woonden. Erg? Wel, het zou een negatief effect kunnen hebben op je mentale gezondheid. 

Europese jongeren blijven steeds langer hangen in Hotel Mama. Tegenwoordig woont gemiddeld 42% van de 25- tot 30-jarigen nog thuis, terwijl dat in 2010 nog 38% was. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse statistiekbureau CBS. Ook België volgt de trend: acht jaar geleden schoof nog 21% van de jongeren dagelijks de voetjes onder tafel, nu is dat al 32,7%. Onder meer de kosten van studies, de werkloosheid bij jongeren of een gebrek aan betaalbare woonruimte zijn de oorzaken. In alle Europese landen verlaten mannen minder vaak het ouderlijk huis dan vrouwen. In Kroatië woont zelfs 86% van de jongemannen nog bij de ouders, het record binnen de EU.

Maar terug naar huis verhuizen nadat je alleen woonde kan aanvoelen als een serieuze stap achteruit. Zo hard dat het een effect kan hebben op je mentale gezondheid. Een studie door Jennifer Caputo, die gepubliceerd werd in het vakblad Society and Mental Health, toont aan dat jongvolwassenen die al een tijdje alleen woonden vaak minder depressief waren, meer geld hadden en vaak al verder stonden in het leven dan kinderen die langer bij hun ouders blijven. 

Sterker nog, ze ontdekte dat mensen die na een tijdje zelfstandigheid teruggaan naar Hotel Mama, daar vaak ook gevolgen van merken zoals het verliezen van hun partner of een daling in loon. “We wisten al waarom jongeren als een boemerang terug naar huis vliegen, maar er is bijna geen onderzoek gedaan naar welke impact dat heeft op hun mentale gezondheid”, stelt Caputo. “Economische en sociale onafhankelijkheid zijn peilers die een succesvolle overgang naar volwassenheid aantonen. Wanneer iemand deze doelen niet behaalt, dan kan dat aanvoelen alsof hij of zij gefaald heeft.” Caputo legt uit dat ze zelfs rekening hielden met situaties waarin iemand zijn job kwijtraakte of uit een gebroken relatie kwam. Maar telkens was de verhuis naar het ouderlijk nest de factor die maakte dat iemand ongelukkig werd. 

“Mijn onderzoek toont aan dat terugkeren naar je ouderlijk huis na een periode van onafhankelijkheid deprimerend kan zijn”, vertelt Caputo aan The Independent. Caputo ging aan de slag met gegevens van de National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health, een studie die 20.000 Amerikaanse adolescenten onder de loep nam. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Peeters

  Het is ook duur.Huur + vaste kosten+gezondheid+ verzekeringen+ belastingen ben je al vlug meer dan 1100 euro kwijt per maand. Dan heb je nog niet de uitgaven om te leven.

 • Wouter Van de Walle

  Nu gaat dat niet meer Ivan, en zonder diploma al helemaal niet meer ;) Ik heb ook tot mijn 30ste gewacht omdat dit de beste manier was om toch iets te sparen, en zo heb ik dan uiteindelijk men eigen appartement kunnen kopen, nu al 2 jaar heel gelukkig :p

 • Tina Colpaert

  17 toen ik huis uitging werken in weekends en week naar school nu geven ze zomaar op alles te lastig liever gemakkelijk bij mamma terug laat ze eens hun plan trekken ipv betuttelen!

 • Filip Desmedt

  Nee Sofie , NVA heeft er niks mee te maken , de graaicultuur van de politiekers heeft er héél veel mee te maken , het incompetent regeren , het jaren en jaren alleen kijken naar het vullen der eigen zakken politiek heeft hier toe geleidt !! De jongeren kunnen dat niet meer omdat alles véél te duur geworden is door belasting , taksen en accijnzen !! 60 procent van je wedde moet je afgeven , en op alles wat je koopt betaal je nog eens BTW !! En dan heb je Groen nog met hun milieu ....

 • Brigitte Wilmet

  We keren 60 jaar terug in tijd, dat kinderen ouders grootouders onder 1 dak bleven wonen, omdat het financieel niet anders kon. Gelukkig aan huidige normen, niet enkel een kamertje ...Wij doen het ook, super gelukkig met de situatie. Samen maar ook apart, juist tuin gemeenschappelijk en berging. Dus hotel mama kan een oplossing zijn, maar probeer toch zo veel mogelijk privacy.