Jongste tienermoeder ooit in Vlaanderen was nog geen 13

UNKNOWN

Vlaamse tieners die een kind krijgen, zijn gemiddeld 18,7 jaar. Het jongste meisje dat tussen 2000 en 2006 moeder werd, was nog geen 13 jaar oud, zo blijkt uit de eerste volledige studie over tienermoeders in Vlaanderen, uitgevoerd door het Centrum voor sociaal beleid Herman Deleeck van de Universiteit Antwerpen waarover de kranten van Corelio berichten.

De minderjarigen tienermoeders zijn in de minderheid. Vier op de vijf tienermoeders waren meerderjarig bij hun eerste bevalling.
Opvallend is dat de meerderjarige tienermoeders meer schoolse achterstand vertonen dan de minderjarige tienermoeders, die veelal nog naar school gaan, en dat de meerderjarige vaker niet studeren en niet beroeps-actief zijn. Onderzoekster Marjolijn De Wilde pleit er daarom voor om meer aandacht te besteden aan deze doelgroep.

Nationaliteit

Een andere opmerkelijke vaststelling van dit onderzoek is dat een kwart van alle tienermoeders in Vlaanderen niet de Belgische nationaliteit heeft en dat dit aandeel stijgt naar 30 procent als je er de Belgische meisjes van vreemde origine bijrekent. Deze groep is gemiddeld gesproken nog lager geschoold dan de anderen. Hij bestaat vooral uit Turkse en Marokkaanse meisjes (samen zowat 15 procent) en ook meisjes uit Oost-Europa, met name ex-Joegoslavië (bijna 10 procent).

De tienermoeders van Turkse en Marokkaanse oorsprong zijn veel vaker getrouwd met de vader van hun kind dan autochtone tienermeisjes. Ze zijn ook vaker inactief, wat betekent dat ze thuis zitten en min of meer onzichtbaar zijn. (belga/mvdb)