Je peuter zindelijk in drie dagen? Het kan volgens dit boek

Thinkstock
In drie dagen tijd je kind helemaal zindelijk krijgen, dat is wat Lora Jensen belooft met haar potjestraining. Op 22 maanden zijn peuters volgens de auteur helemaal klaar om zonder luiers door het leven te gaan. De sleutel tot succes? Een soort van bootcamp, waarbij mama en kleuter zich gedurende drie dagen in huis opsluiten en tv en smartphone bannen.

Lora Jensen is mama van zes kinderen en schreef het boek 3 Day Potty Training. Daarin doet ze haar bijzondere aanpak van zindelijkheidstraining uit: "Ik geloof dat peuters in één keer zowel overdag als 's nachts helemaal zindelijk kunnen worden. Voor zowel de grote als de kleine boodschap. Je mag niet vergeten dat ze erg bijzondere wezentjes zijn en dat de training zal aanslaan als je de kleintjes de juiste methodes aanreikt. Stimuleer hen om hun lichaam te leren kennen en zorg dat er geen afleidingen in de buurt zijn. De drie onderstaande trucjes kunnen helpen het proces te versnellen.

1. Het zelf vragen
Soms zijn kinderen zo druk aan het spelen dat ze niet beseffen dat ze naar het toilet moeten gaan. Omdat ze altijd een luier aanhebben, weten ze ook niet dat ze iets moeten zeggen als een toiletbezoek zich opdringt. Lora zegt dat ouders hun kinderen er constant aan moeten herinneren dat ze moeten zeggen wanneer het zover is. "Vraag het hen niet, herinner hen er gewoon aan dat ze zelf moeten zeggen wanneer ze naar het potje moeten. Als een kind controle over het proces krijgt, dan zullen ze er niet tegen vechten."

2. Geen afleiding
Als je de tv opzet, heb jij als ouder misschien even rust, maar het doet al je moeite teniet. Het bootcamp houdt echt in dat je thuis blijft en dat je niets anders doet dan de potjestraining. Concentreer je gedurende drie dagen op je kind.

3. Gooi alles weg
Vanaf het moment dat je begint met potjestraining moeten alle luiers uit het huis. Zo heb je geen enkel excuus om weer in oude gewoonten te vervallen.

De test
De Amerikaanse zender ABC liet twee mama's, Katy en Alyssa, de methode testen. Voor hun kleuters Ayva en Rocco was het bootcamp alvast een succesverhaal. De eerste dag verliep erg vlot, de tweede was er een kleine terugval en aan het einde van de derde dag waren beide kleuters luiervrij.

3 Day Potty Training