Je huis schoonmaken in minder dan een halfuur doe je zo

Getty Images
Stel er komen onverwacht gasten over de vloer en je huis is een zootje, maar je hebt geen tijd meer voor een grote schoonmaak. Laat het stofzuigen en dweilen dan voor wat het is, die paar stofvlokken onder je salontafel zullen niemand zo storen. Doe deze 5 dingen en het lijkt alsof je je huis en bijgevolg je leven op orde hebt.

1. Het toilet

Spoel je toilet door, doe er wat kuismiddel in dat fel ruikt en geuren neutraliseert en haal eventuele remsporen weg. Ga kort ook met een vochtig doekje over de bril, en even achter de bril waar vaak een laagje stof blijft liggen. WC-papier moet koste wat het kost bijgevuld zijn en controleer ook of er een verse handdoek hangt.

2. De afwas

Doe afwas in de afwasmachine als je er een hebt, zelfs als je alles erna terug moet afspoelen en het er weer moet inzetten. Wie niet over die luxe beschikt, zet best de vuile borden en bestek in de pompbak. Vul die met water en zeep en laat alles weken terwijl je andere dingen schoonmaakt. Des te beter als je tijd over hebt om alles daadwerkelijk af te wassen. Zo niet, moeten je gasten tenminste niet zien op pannen met een aangekoekte maaltijd in van de week daarvoor. En het stinkt ook niet. 

3. Verlucht

Laat je huis minstens een halfuurtje verluchten voor je gasten komen. Niemand wil gasten ontvangen in een appartement dat nog naar slaap en muf ruikt, of erger: naar dat vispannetje van de dag ervoor. 

Getty Images

4. Stof af

Spuit flink wat allesreiniger op een vochtige doek en ga snel even over alle grote oppervlaktes in huis. Denk bijvoorbeeld aan de eettafel, de schouw, bijzettafeltjes en tv-kast. Dat hoeft niet langer dan een paar minuten te duren, maar je woning lijkt er wel meteen schoon door.

5. Vuilnis

Maak een tour door je huis en doe alle lege flessen, etensresten en gebruikte zakdoeken in een vuilniszak. Gooi er meteen ook even al die vervallen potjes broodbeleg in en zet de zak buiten of toch tenminste op een plek waar niemand het kan zien en ruiken. 
17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • emiel wouters

  Begin er dan niet aan, het is dan toch niet goed. En als het op een ander niet moet dan bij mij ook niet. En heb je ook al bezoek gehad die zegt "Amai je ziet dat dit huis 3 keer gekuist is". Of " de Febreze hangt nog tegen de ruiten". "Het riekt hier naar Dettol". Nee hoor de meesten hebben het zelf nog niet gezien. En dan de kinderen maar ziek maken omdat het veel te hygiênisch is.

 • Hanne Claes

  laura de backer: ik poets 15 x per dag mijn toilet. Echt waar. En als er bezoek komt, komen die nog vaak op een vuil toilet uit. IK laat dat zo niet achter, maar mijn kinderen wel. Kinderen zijn geen excuus om niks te doen, neen, maar wel de verklaring waarom mijn huis een puinhoop is terwijl ik van 's morgens tot 's avonds opruim. Ps: het zijn er met een handicap...

 • Edith Smets

  Dit huis is gene thuis! Ongezellig, oersaai maar wel proper adem maar ! Dat mag ....

 • Tabita Christiaens

  Al wat ze hier opsommen, doe ik meteen. Wil je zelf tussen de stank leven, ook al komt er geen bezoek? Jak!

 • ISABEL FRANCOIS

  Alles wat hier opgesomt wordt doe ik dagelijks meteen.Waarom enkel maar als je bezoek krijgt?Ik leef zelf graag in een proper huis en ga graag op een propere wc..geen vaat van de vorige dag die op je wacht als je thuiskomt van je werk..een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.