Is je puber vergroeid met zijn smartphone? Zo hoeft dat geen probleem te zijn

thinkstock
Wie een puberzoon of -dochter heeft rondlopen thuis, weet uit ervaring dat die bijna vergroeid lijkt met zijn smartphone of computer. Wanneer is het te veel en hoe maak je dat duidelijk als ouder? In het opvoedingsboek Typisch Tieners geven onder meer pedagoog Pedro De Bruyckere en Nel Broothaerts, multimediaspecialist bij Child Focus, praktische tips: "Misschien vergeten we te snel hoe het was om zestien te zijn."

Nog even Facebook checken, een Snapchat sturen naar een klasgenoot of een foto bewerken voor die op Instagram komt: tieners lijken wel 24/7 bezig met hun smartphone, laptop of tablet. 'In onze tijd was dat wel even anders,' zou een cynische ouder kunnen opmerken. Maar dat spreekt Nel Broothaerts tegen, multimediaspecialist bij Child Focus:

Zelfde pubers, andere middelen

"Tieners vinden het superbelangrijk om in contact te blijven met hun vrienden, en dankzij die gsm hebben ze die vrienden altijd op zak," zo legt Broothaerts uit in het bij Borgerhoff & Lamberigts verschenen opvoedingshandboek Typisch Tieners. "Misschien vergeten we te snel hoe het was om zestien te zijn. (...) Wanneer ik vroeger thuiskwam van school, hing ik al aan de telefoon met mijn beste vriendin nog voor mijn boekentas de grond had geraakt. Ik hoor mijn vader nog altijd zuchten: "Wat hebben jullie elkaar nog te vertellen na een hele dag op school?" Hetzelfde gebeurt vandaag, alleen is die vaste telefoon vervangen door een smartphone en door Messenger, Snapchat en Instagram."

Online sociaal zijn
Ook het argument dat tieners minder sociaal en creatief worden door constant "online" te zijn, wordt ondergraven in Typisch Tieners. "Pubers zitten niet alleen op Messenger om erbij te horen," legt Pedro De Bruyckere uit, pedagoog en jongerenonderzoeker, "maar ook om zichzelf te uiten, zich te laten opmerken en vooral: om in contact te blijven, dingen te delen en met elkaar af te spreken. We noemen het niet voor niets sociale netwerken. Dankzij het internet is de kwaliteit van vriendschap verbeterd. Als tiener krijg je veel meer steun op momenten dat je het echt nodig hebt. Liefdesverdriet? Je zet het online en je vrienden zijn er voor je."

De vaste telefoon van vroeger is vervangen door Messenger, Snapchat en Instagram.

Multimediaspecialist Nel Broothaerts
Pedro De Bruyckere: "We noemen het niet voor niets sociale netwerken"
thinkstock Pedro De Bruyckere: "We noemen het niet voor niets sociale netwerken"

Bijleren op YouTube

Daarnaast valt 'een hele avond domme filmpjes kijken op YouTube' niet te onderschatten, aldus de experten. "Op YouTube raadplegen ze ook superinteressante filmpjes die uitleggen hoe je iets kunt aanpakken. Er bestaan er over make-up, maar ook over computers en sport. Daarna kunnen ze zelf aan de slag," argumenteert De Bruyckere. "Sommige tieners hebben ook een eigen kanaal op YouTube en maken filmpjes met hun webcam," vult Broothaerts aan. "Ze pronken met hun zangtalent of geven tips over liefdesverdriet. Dat zijn echt superchique en creatieve dingen!"

Dankzij het internet is de kwaliteit van vriendschap verbeterd

Pedagoog Pedro De Bruyckere

Duidelijke regels

'De jeugd van tegenwoordig' streng toespreken omdat ze getrouwd lijken met hun smartphone, is dus niet altijd terecht. Al zijn er natuurlijk ook minputen aan voortdurend op dat schermpje turen. Zo kunnen jongeren te weinig lichaamsbeweging of nachtrust krijgen door smartphonegebruik, of verslapt hun aandacht bij pakweg een familie-etentje door constant op hun scherm te kijken. Duidelijke regels over het inperken van smartphonegebruik zijn daarom een must. Nel Broothaerts: "Leer je pubers vooral prioriteiten stellen en maak haalbare afspraken: niet aan tafel, niet in bed, niet tijdens het huiswerk. Dat moet echt kunnen. Leg hun ook uit waarom je die afspraken zo belangrijk vindt. Zo weten ze dat het niet zomaar wat
regeltjes zijn om hen te pesten. Want als ze dat niet inzien, schudden ze makkelijk een creatieve oplossing uit hun mouw."