Iedereen wordt 'tolero'

Ruim vier op tien jongens en bijna een kwart van de meisjes verdraagt holebi-jongeren niet. Bij islamitische jongens loopt dit op tot 60 procent.

"Ik ben tolero"
Cijfers waar ook Vlaams minister voor Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt van geschrokken is. Daarom lanceert ze een nieuwe sensibiliseringscampagne met de slogan 'F*ck hetero's en holebi's, ik ben tolero'. Dat moet jongeren dudielijk maken dat geaardheid niets uitmaakt.

Elke generatie opnieuw
"Je zou denken dat jongere mensen wel verdraagzaam en tolerant zijn, maar dat is dus niet zo," liet Van Brempt optekenen in een interview met Heidi Lenaerts op Studio Brussel. "Hoewel we in Vlaanderen al een ferme vooruitgang hebben gemaakt door het homohuwelijk en adoptie voor holebi's toe te laten, merken we dat we elke generatie opnieuw moeten aanpakken", dixit Van Brempt.

Machomannen

"Jongens zijn over het algemeen intoleranter dan meisjes. Vooral als het gaat over seksualiteit gaat, waarin jongens toch meer een macho-houding aannemen en verschillen minder kunnen aanvaarden. Dat geldt voor alle jongeren, van alle culturen of religies. Daarom proberen we met deze campagne alle jongeren te bereiken, in plaats van ons te concentreren op één specifieke groep."

T-shirts
Van Brempt pakt het grondig aan: er zijn hippe t-shirts, die VJ's op TMF en JIM zullen dragen, er zijn boomerang-kaartjes, affiches en advertenties én een website.

Steun
Ook het gewone volkje kan zijn steun geven aan de verdraagzaamheid door zo'n t-shirt te komen. Dat kan in Fish&Chips in Antwerpen, de Brooklyn shops in Gent, Knokke, Oostende, Brugge en Antwerpen en Leeloo in Brugge vanaf 25 maart.

De opbrengst van de verkoop is integraal voor WISH, Werkgroep Internationale Solidariteit met Holebi's. WISH is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor holebi's die wereldwijd worden gediscrimineerd, vervolgd, opgesloten en gefolterd op grond van hun seksuele geaardheid. (edp)

"Elke generatie jongeren moet opnieuw worden aangepakt."
"Elke generatie jongeren moet opnieuw worden aangepakt."