Hondenpersoon? Dat zit waarschijnlijk in je genen

Shutterstock
Net zoals je mensen hebt die hun frietjes steevast met mayonaise of ketchup opsmullen, bestaan er honden- en kattenmensen. En volgens wetenschappers blijkt dat voor een groot deel in je genen te zitten.

Voor een nieuwe studie analyseerden Zweedse onderzoekers de database van 35.035 identieke en twee-eiige tweelingen die geboren werden tussen 1926 en 1996. Ze verzamelden ook informatie over of ze al dan niet een hond bezaten. Identieke tweelingen delen 100% van hun genen en lijken dus meer op elkaar dan twee-eiige tweelingen die slechts 50% van hun genen met elkaar delen.

De studie vond dat als één vrouw van een identieke tweeling een hond bezat, de kans 40% bedroeg dat haar tweelingzus er ook eentje had. Zijn ze een twee-eiige tweeling dan was er maar 25% kans dat ook hun zus over een viervoeter beschikte. Als ze keken naar mannelijke identieke tweelingen was de kans 29% dat ze beiden een hond hadden, tegenover 18% bij twee-eiige tweelingen.

De wetenschappers berekenden daarna dat of een vrouw later een hond zal hebben, voor 57% te wijten is aan haar genen. Bij mannen gaat het om 51%. “Sommige mensen zijn hondenmensen, anderen niet”, vertelt hoofdauteur van de studie en professor in de moleculaire epidemiologie aan de universiteit van Uppsala. “En onze bevindingen suggereren nu dat erfelijkheid daar een grote rol in kan spelen.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dick van Aggelen

  Wij hebben afgelopen maanden onze hond en onze poes verloren aan een ernstige kwaal. Het verlies van onze boerenfox heeft vooral mij en mijn dochter aangegrepen. Maar we hielden ook van de poes.

 • Sandra Peeters

  Waarom is het altijd of hondenmens of kattenmens? Ik vind zowel honden als katten leuk. Zeker de combinatie, laat een kat en hond samenleven en dat worden de beste vrienden. De meeste mensen met een voorkeur hebben vooral bang. 't Is niet de eerste 'vent' dat ik zie in elkaar krimpen van angst als er een kat in de buurt komt, zelfs een kitten. En je moet dan vooral je lach proberen inhouden, want ze zullen nooit toegeven bang te zijn.

 • Rody Franks

  Ik geloof het trouwens absoluut niet. Ik was vroeger een hondenhater en nu helemaal het omgekeerde!

 • Verstappen Martine

  Moet daar nu echt geld aan uit gegeven worden. Gebruik dat geld liever om al de mishandelde dieren op te vangen.

 • Romy Snijers

  Het beste wat de wetenschap kan is zichzelf in het zonnetje zetten. Dergelijke studies (?) zeggen totaal niets, en zijn enkel speculatief.