Holebi's kunnen moeilijk kinderen adopteren

UNKNOWN
Van de 638 kinderen die de afgelopen vier jaar in Vlaanderen geadopteerd werden, kwamen er slechts 4 terecht bij holebi-koppels. En dat terwijl ongeveer 40 procent van de wensouders van hetzelfde geslacht is.

Bij de adopties ging het telkens om Belgische kinderen. Via buitenlandse adoptie is het nog geen enkel holebi-stel gelukt een kind te adopteren.
 
Interlandelijke adoptie ligt moeilijk omdat maar een handvol landen holebi-adoptie toelaat. Zuid-Afrika en de Verenigde Staten staan bijvoorbeeld wel holebi-adoptie toe, maar vreemd genoeg wil het in België om allerhande redenen niet erg vlotten met de samenwerking. "De vier erkende Vlaamse centra die instaan voor buitenlandse adoptie werken niet met die twee landen samen en schrijven holebi-koppels daarom zelfs niet meer in", zegt Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.A), die de gegevens verzamelde.
 
Ook de adoptieambtenaar van Kind en Gezin schiet volgens Roegiers tekort. "De adoptieambtenaar moet actief op zoek gaan naar diensten die holebi-adoptie wel mogelijk maken, zowel in België als in het buitenland', zegt Roegiers in de krant Het Nieuwsblad.
 
Volgens Kind en Gezin worden er wel degelijk inspanningen gedaan. "Maar onze eerste bezorgdheid zijn wel de kinderen", reageert woordvoerder Leen Du Bois. (belga/vsv)