Exclusief voor abonnees

Hoeveel invloed hebben ouders eigenlijk op hun kinderen?

-
shutterstock -
Loop een boekenwinkel in en je treft planken vol opvoedlectuur. Een genot voor de zoekende ouder, zou je denken. Maar de Amerikaanse journalist Jennifer Senior ziet ‘geen hulp, maar angst’. In haar Ted-talk, die ook op YouTube staat, noemt ze die rij boeken “een enorm snoepkleurig monument van onze collectieve paniek”. Het ouderschap verkeert volgens Senior in een crisis: vaders en moeders zijn onzeker of ze het wel goed doen. Dat riep bij mij de vraag op: kun je je kind makkelijk verpesten? Oftewel: hoeveel invloed heb je eigenlijk als opvoeder?

Wat zeggen de deskundigen?

Mogelijk zijn niet alle kinderen even gevoelig voor de opvoeding die ze krijgen. Volgens een recente pedagogische theorie kun je kinderen grofweg indelen in twee typen: paardenbloemen en orchideeën. Paardenbloemen zijn veerkrachtig; ze groeien ook als ze weinig voeding krijgen en zijn minder gevoelig voor hun omgeving. Orchideeën zijn kwetsbaarder, maar als je ze goed verzorgt, kunnen ze prachtig bloeien.

Dit verschil in temperament bij kinderen is deels een kwestie van genen – daar doe je dus weinig aan – en heeft consequenties voor de opvoeding. “Je kunt je voorstellen dat er bij een paardenbloemkind wat strengere regels nodig zijn, terwijl een orchideekind daarvan overstuur kan raken”, zegt Geertjan Overbeek, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wendy Steegmans

  Stoppen met boekjes te lezen. Raad van familie aanhoren... Maar vooral je gevoel volgen.

 • Thomas Thomassen

  Stop eens om mensen in kastjes te duwen en namen op te plakken. Dat zal veel schelen in deze maatschappij.

 • Heléna Deloo

  Hier in dit land in ieder geval een verloren zaak. Als je de ouders die de zoetje van hier en zoetje van daar alles toelaten.

 • Patrick Rasschaert

  Hoe kan je als ouder je kind opvoeden als je als ouder met alle regels en wetgevingen op je vingers getikt wordt. Een vermanende lichte tik mag niet alhoewel niemand er al van gestorven is, een leerkracht in school mag geen straf geven,...... Als je vroeger thuis kwam van school met straf kreeg je meestal nog thuis ook een straf.