Hoelang mag je een matras, parfum en handdoeken bijhouden?

thinkstock
Spullen die je niet gebruikt zoveel mogelijk weggooien zit in de lift, met dank aan opruimgoeroes zoals Marie Kondo. Less is more geldt meer dan ooit in de huiskamer. Maar hoe besluit je of spullen hun beste tijd hebben gehad? Van pindakaas tot lippenstift en een matras: Quid Corner zocht het voor je uit.

Quid Corner maakte een infographic, waarin ze spullen opdelen in categorieën als voeding, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, technologie en spullen uit je huishouden. Ze delen die producten op in 4 categorieën: minder dan 5 jaar te bewaren, tussen 5 en 10 jaar houdbaar, blijft tussen 10 en 15 jaar goed en oneindig houdbaar.

Wij vatten de opvallendste voor jou samen, een overzicht vind je in de kleurrijke infographic van Quid Corner. Om uit te printen en aan je koelkast te kleven. Al hebben we wel een kleine kanttekening: niet àlle data hoef je te letterlijk te nemen. Dat een fles shampoo bijvoorbeeld na 1,5 jaar rijp is voor de vuilnisbak, is lichtjes overdreven. Hoogstens is de werking wat verminderd, maar dat wil nog niet zeggen dat je ze niet meer mag gebruiken.

Minder dan 5 jaar houdbaar

Onder de producten met een beperkte houdbaarheidsdatum bevinden zich natuurlijk veel voedingsmiddelen. Appels (6 weken), aardappelen (3 weken) look (8 maanden) en pindakaas (9 maanden) zijn geen lang leven beschoren, maar wist je dat ook mayonaise (2 jaar) en vis uit blik (3 jaar) geen eeuwige verblijfplaats in de voorraadkast wordt gegund? Ook de producten uit je make-upkast vervang je beter regelmatig, zoals mascara (3 maanden), nagellak (12 maanden) en body lotion (2 jaar). Insectenspray heeft na twee zomers zijn beste tijd gehad. En wat met die brandblusser, die je als goede huisvader braaf in je woonst of auto hebt liggen? Opgelet: na 3 jaar is het ding aan vervanging toe.

5 tot 10 jaar

Handdoeken en lakens vervang je best volledig na 5 jaar, terwijl een matras wel 8 jaar kan meegaan. Opgelet: een hoofdkussen behoort nog tot de vorige categorie, en is na 3 jaar al aan vervanging toe. Lippenbalsem houdt het ook 5 jaar uit. Alkaline batterijen kan je normaal gezien 7 jaar gebruiken, een laptop die het na 5 jaar laat afweten is niet abnormaal. 

10 à 15 jaar

Tien jaar een woonst of auto in je bezit? Dat is het tijd voor een aantal investeringen. Je autobanden vervang je best na tien jaar, maar ook een nieuw likje verf en vernis in huis is geen overbodige luxe na die periode. Brandalarmen of rookmelders in huis? Die kijk je na tien jaar ook beter even na. Een tapijt is na 15 jaar wel eens aan vervanging toe.

Voor altijd

Sommige spullen hoef je nooit in de vuilnisbak te gooien, en dat zijn dan vooral zaken uit de voorraadkast van je keuken. Suiker, sojasaus, honing, rijst, bicarbonaat en maïzena mag je onder meer onbeperkt bijhouden. Ook investeren in een goede fles motorolie kan geen kwaad, want die gaat ook voor altijd mee.

Quid Corner