Hoe zeg je op een beleefde manier dat je iets niet lust?

Getty Images
Het is geen onbekend scenario: je wordt voor het eerst gevraagd door het lief om aan te schuiven aan de feestdis en dan gebeurt het. Oesters. Moet dat nu écht? Het liefst van al trek je nu met veel walging je neus op maar dat kleine stemmetje in je hoofd wijst er toch op dat je ergens wel een goede indruk wil nalaten. Maar hoe zeg je eigenlijk dat je iets niet lust en dat liefst op een beleefde manier?  

Eerst en vooral: eerlijkheid duurt het langst. Denk je voor vanavond weg te komen met een leugentje om bestwil en zeg je dat 'je er nu even geen zin in hebt omdat je gisteren ook al oesters hebt gegeten’? Dan kan het goed zijn dat je volgend jaar opnieuw een plateau voor je neus hebt staan. 

Wees eerlijk en zeg dat de schaaldieren niet meteen jouw favoriete hapje zijn. Daarnaast is het handig voor de gastheer of gastvrouw om op de hoogte te zijn van jouw smaakvoorkeur, zo kan er eventueel een alternatief voorzien worden. Geen fan van spruitjes? Misschien kan er dan wel een portie spinazie apart gehouden worden. 

Doorzetten

Heel wat mensen hebben pakweg één keer in hun leven spruitjes of witloof geproefd, maar toch zijn ze er rotsvast van overtuigd dat ze het niet lusten. Voor al die mensen hebben we slecht nieuws, want het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat dit niet kan.

Het blijkt onmogelijk te zijn om na één keer proeven al te kunnen zeggen dat je iets niet lust. Althans dat beweren experts. Je smaakpapillen hebben immers minstens tien à vijftien keer proeven nodig om gewend te kunnen geraken aan smaken. Pas daarna kun je oprecht zeggen of je iets walgelijk vindt of niet. Blijven doorzetten en proberen dus!
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric De landtsheer

  Ik weet niet wat ik niet lust.

 • Michel Jacobs

  Oesters zijn een typisch voorbeeld van door inprenting gehandhaafd snobisme: ze zijn honderd keer lekkerder geroosterd met wat boter, peper en peterselie dan rauw, maar omdat een stel omhooggevallen blaaskaken ooit in kranten, televisie en cinema beweerd hebben dat je ze rauw moet eten, riskeert iedereen liever de cholera . Doe maar jongens, ik eet ze wel geroosterd.

 • Andrea Hauterman

  Toen ik kind was mocht ik ook niet moeilijk doen over eten. Mijn Pa beweerde altijd 'alles' te eten. Heb dan ook minder plezante dingen meegemaakt in verband met eten. Nu heb ik een echtgenoot, die een droom is, om voor te koken. Mijn jongste zoon heeft een speciale eetlust. Ik vind het geen moeite, om met iedereen rekening te houden.

 • Luc Heymans

  Als gastheer draai ik het om Ik pols naar de voorkeuren van de gasten en zoek daar een gulden middenweg in, dan kom je die situaties niet tegen. Ik deel het voorgestelde menu ook vooraf mee dan kunnen ze vooraf nog aanpassing voorstellen . Resultaat geen onaangename situaties aan tafel

 • Michel de Coorebyter

  Niemand zal het je kwalijk nemen als je zegt dat je iets niet mag, alleen zou ik zeggen dat je de moeite moet doen om alles te leren eten, anders mis jet iets! Oesters, krab, kreeft, witte pens, bloedworst, gebakken spek, foie gras, mosselen, mergbeen, escargots, geitekaas, .stinkkaas, ... ga maar zo verder. Ja kan toch op een feest geen hamburger , een pizza, een spaghetti, een boterham of een pak friet verwachten.